Активности

Фестивал „Грчка у срцу Србије“

На Шумадија сајму отворен је Фестивал „Грчка у срцу Србије“ који ће трајати до недеље, 3. децембра. У присуству представника Града Крагујевца, Привредне коморе Србије, Града Катеринија, Удружења „Филос“, бројних излагача и посетилаца, Фестивал је отворио Јоргос Какутис, представник Грчке националне туристичке организације у Србији.

Сарадња наших двеју земаља, Грчке и Србије траје дуги низ година и изузетно је успешна, нарочито када говоримо о туризму. Сигуран сам да ћемо је интезивирати и проширити и на друге области, рекао је Јоргос Какутис, представник Грчке националне туристичке организације у Србији. На Фестивалу који ће трајати три дана, грађани Крагујевца биће у прилици да се информишу о многим занимљивим а мање познатим дестинацијама, будући да је преко пола милиона Срба ове године летовало у северној Грчкој. Једна од атрактивнијих дестинација је и Катерини где су Срби пријатељски дочекани и угошћени, истакао је Јоргос Какутис.

Међуопштинска сарадња је нешто на чему се све више инсистира јер се показало да је то најбољи вид сарадње за развијање привреде, како града тако и региона, рекла је Данка Андоновски, чланица Комисије за привреду, развој, инвестиције, урбанизам и планирање Привременог органа града Крагујевца и подсетила да је у току процедура за склапање братимљења између градова Крагујевца и Катеринија. Велики одзив привредника који су дошли из Грчке да представе своје производе говори о томе какав смо утисак оставили у октобру када смо посетили Катерини и презентовали ову манифестацију, истакла је Андоновски. Манифестација која се у Крагујевцу одржава у току новогодишњих празника доноси дах свежине и грчког сунца у зимске дане и зато очекујемо да ће грађани посетити Шумадија сајам до недеље 3. децембра, закључила је Данка Андоновски.

Више од 60 излагача из региона Катерини и Солуна представиће своје производе и понуде на Фестивалу, што је доказ пријатељства и будућег братимљења ова два града. Наше пријатељство траје више од 30 година када су први туристи из Србије дошли на наше плаже и надам се да ћемо сарадњу наставити и проширити, казао је Николаидис Вангелис, представник општине Катерини у области туризма.

На тродневној манифестацији, поред штандова са туристичким понудама, гости из Грчке су за посетиоце припремили презентације богате грчке културе и гастрономије, а са Крагујевчанима ће се дружити и успешни спортисти. Уметници културно-уметничког друштва плесаће традиционалне грчке игре.