Блог, Летопис

Школска 2017/2018

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ВАНРЕДНЕ УЧЕНИКЕ

Распоред испита -августовски рок

Припремна настава за августовски испитни рок

КАЛЕНДАР РАДА АВГУСТ 2018

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА НАСТАВНИКЕ

До 30.06.2018. школа је у обавези да усвоји нови ШКОЛСКИ ПРОГРАМ

ЛИНК ЗА ПРОСВЕТНЕ ГЛАСНИКЕ ЗА СРЕДЊЕ СТРУЧНО ОБРАЗОВАЊЕ

ОБРАЗАЦ ЗА ШКОЛСКИ ПРОГРАМ

Правилник-о-општим-стандардима

Правилник о наставном плану и програму стручних предмета за образовни профил туристичко хотелијерски техничар који је изашао у Просветном гласнику број 6/2018 а примењиваће се од школске 2018/2019. године

Правилник о општеобразовним предметима

Правилник о стручним предметима

Просветни гласници и предмети по занимањима

 

 УПИС УЧЕНИКА У ШКОЛСКУ 2018/2019

Конкурс за упис ученика у први разред средње школе у Републици Србији за школску 2018/2019. годину,

image002

Подаци за претходнe годинe

НОВО ОД 2017/2018 -ТРГОВЦИ ДУАЛНО

ПЕСМЕ  НАШЕ УЧЕНИЦЕ ЈЕЛЕНЕ СТАНОЈЕВИЋ, ОДЕЉЕЊЕ II5, ТУРИСТИЧКИ ТЕХНИЧАР

УЧЕШЋЕ У ЕМИСИЈИ „С ТАМАРОМ У АКЦИЈИ“

18.05.2018.год. ученици угоститељских профила заједно са  наставницима угоститељске групе предмета, организовали су кетеринг-послужење поводом успешно завршеног реновирања онколошког одељења Педијатријске клинике у Крагујевцу. Овим хуманим гестом, наша школа је допринела једној од акција екипе емисије „С Тамаром у акцији“.

ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ШКОЛЕ МАДРИДУ

20-25.05.2018. Делегација наше школе (5 наставника угоститељске струке) борави у петодневној посети школи у Мадриду  у оквиру Пројекта  “ New skills for the new world” (трајање пројекта 01.10.2017.-30.09.2018.). Заједно са колегама из Шпаније и Македоније  присуствују радионицама  и тренинзима планираним у оквиру пројекта. Интензивно се ради на изради Шпанског кувара, који треба да буде резултак овог пројекта.

ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ИЗ МАЂАРСКЕ

На иницијативу Градске управе за међународну сарадњу у посети су нам били директорка образовног центра средњих школа Сегедина и два директора средњих стручних школа такође из Сегедина.
Посетили смо знаменитости нашег града, нашу и још две стручне школе и мађарски конзулат. Разменили смо искуства и договорили проширење сарадње у будућност.

madjari.jpg

ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ШКОЛЕ ЉУБЉАНИ

Представници ТУШ „Тоза Драговић“ у саставу два ученика II-7, дизајнер одеће и   два наставника боравили су у петодневној посети Стручној  школи из Љубљане.

РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА УГОСТИТЕЉСКЕ СТРУКЕ

На Републичком такмичењу ученика угоститељске струке, које се одржало 27. и 28. априла у Београду у хотелу Палас, учествовала је и наша школа.

Ученик одељења IV-2 Стефан Миловановић, представио је школу у дисциплини „Припремање јела пред гостима“ (фламбирање) – темa „ Филе месарски“ и освојио је бронзану медаљу (3. место).

Овим резултатом, ученик је стекао право уписа на Високу Хотелијерску школу без полагања пријемног испита.

Видео материјал са такмичења одржаног у хотелу Палас у Београду, налази се на блогу школе.

Наставник услуживања са практичном наставом

Ментор: Горан Михаиловић

 РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ УГОСТИТЕЉСКИХ ШКОЛА III СТЕПЕНА У НОВОМ САДУ 13-15.04.2018.

Школа je учествовала у следећим дисциплинама (четири од пет дисциплина):

Посластичар – Јована Јосић III-8 – пето место (наставник ментор Наталија Марковић)

Kувар – јело по менију – Парезановић Страхиња III -2 – двадесет друго место (наставник ментор Зорица Славковић)

Kувар – јело по избору – Лука Пецељ III -2  – десето место (наставник ментор Владимир Аренијевић)

Kонобар – услуживање пословног ручка за две особе – Владан Јеремић III -8  – осмо место (наставник ментор Адам Kочан)

Укупан пласман школе  девето место од 29 школа учесника

ЕКСКУРЗИЈА БУДИМПЕШТА-БЕЧ  (ОД 19-22.04.2018.)

ТРЕЋЕ МЕСТО НА СТУДИЈСКОЈ ИЗЛОЖБИ У ЛЕСКОВЦУ

Ученица  наше школе, Кристина Петровић (III7) освојила је треће место на ликовном конкурсу у оквиту  16. Студијске изложбе факултета за текстилни инжињеринг из Лесковца.

ЛИКОВНИ КОНКУРС ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ЦРВЕНОГ КРСТА

Поводом Међународног дана Црвеног крста и у сусрет Међународном дану породице који се обележава 15. маја, у свечаном салону Скупштине града уручене су награде ауторима најбољих литерарних и ликовних радова. Детаљније….

ПИСА ТЕСТИРАЊЕ. 

Наша школа учествује у Писа тестирању 2018.

На званичној страници Министарства просвете, науке и технолошког развоја (www.mpn.gov.rs) постављен је банер са примерима задатака из различитих области и додатним информацијама о овом међународном истраживању (назив банера: ПРИПРЕМА ЗА ПИСА ТЕСТ).

САЈАМ ОБРАЗОВАЊА, ЗАПОШЉАВАЊА И ПРЕДУЗЕТНИШТВА 

29-30.03.2018. одржан је 11. Сајам образовања, запошљавања, предузетништва и иновација,који „Шумадија сајам “ организује под покровитељством града Крагујевца, а у сарадњи са Националном службом за запошљавање и Школском управом.
Наша школа се представила кроз практичне радове ученика свих образовних профила.

https://www.yohttps://www.youtube.com/watch?v=ZUA9_y0fkDY&feature=youtu.be
Посетиоци штанда ТУШ „Тоза Драговић“ могли су да се информишу о образовним профилима путем радионица, пројекције слајдова и различитих огледа, које су ученици специјално припремили за ову прилику.

НОВО НА БЛОГУ.

Приручник за наставнике Дигитална писменост

Приручник о полагању матурског испита – туристички техничар 2018

Правилник о похваљивању и награђивању ученика

Правила понашања у школи

Правилник о васпитно дисциплинској одговорности учника

 Правилник о облачењу ученика, запослених и родитеља

УПИТНИК ЗА УЧЕНИКЕ

Канцеларија за младе Крагујевац и Омладина ЈАЗАСа Крагујевац у склопу пројекта „Глас младих у демократским процесима“ који реализује Кровна организација младих Србије, креалирали су упитник о потребама младих на територији града Крагујевца. Крагујевац је препун садржаја за младе – концерти, радионице, спортска дешавања, тренинзи, едукације и још много тога. Догађа се да на тим активностима које су креиране за младе, понекад недостају управо младе особе. Овим упитником покушавамо да одговоримо – Зашто је тако?
Да бисмо садржаје за младе употпунили, прошири и креирали онако како млади желе, потребно је да овај Упитник проследите ђачким парламентима и ученицима Ваше школе.

http://dijalog.rs/lokalne-inicijative/kragujevac/

УЧЕШЋЕ У СЕРИЈАЛУ КУХИЊСКИ КАЛФА

27.02.2018. Екипа наше школе учествовала у седмом серијалу Кухињског калфе, емисији која се приказује у Јутарњем програму РТС-а.

САЈАМ ТУРИЗМА У БЕОГРАДУ

24.02.2018.  Ученици смера туристички техничар су у оквиру блок наставе посетили  Међународни сајам туризма у Београду.

Kolaz 1.jpg

УЧЕШЋЕ УЧЕНИКА НА САЈМУ ВЕНЧАЊА

Традиционални сајам венчања одржан је од 19.02.2018. до 25.02.2018. на Шумадија сајму.

Учествовали су наши ученици по следећем програму:

23.02.2018. Петак.

У 1330  ревија фризура, ученици смера фризери учествовали са својим креацијама али и као модели фризура својих другара.

У 1700 и 1800  ученици смера дизајнер одеће  као модели на модној ревији. Они су носили   венчанице  произвођача венчаница  који су излагали своје производе на сајму.

24.02.2018. Субота.

30 ученика учествоваће као волонтери

25.02.2018. Недеља.

У 1400 и 1700  ученици смера дизајнер одеће  као модели на модној ревији

ПРОСЛАВЉЕНА ШКОЛСКА СЛАВА

СВЕТОСАВСКИ СПОРТСКИ ТУРНИР 2018

22-23.01.2018. у Другој крагујевачкој гимназији одржан је Светосавски  спортски турнир на коме су учешће узели и запослени наше школе.

ЛИКОВНИ КОНКУРС

На Републичком ликовном конкурсу под називом „Крв живот значи“ који је расписао Црвени крст Србије (Црвени Крст Крагујевца) учествовали су ученици одељења  I7 – дизајнер одеће- техничар (Тијана Васиљевић, Анђела Аврамовић, Катарина Стојановић, Ксенија Вуловић, Милица Обрадовић). Послато је 5 ученичких радова.

Ученици  Тијана Васиљевић и Милена Спасојевић урадили су мотивациони видео спот, односно филм промоцију добровољног давања крви уз помоћ предметног наставника (професора).  Ученице из одељења које су учествовале у снимању кратког филма су :  Анђела Аврамовић, Тијана Васиљевић и Ксенија Вуловић.

На ликовни конкурс који је расписала наша школа поводом Школске славе „ Свети Сава“  пријављено је десет радова. Три ученика чији су радови проглашени за најбоље награђени су ручним часовницима:  Аксентијевић Димитрије, Радовановић Марија II7 и Николић Николина I7.

ЧАС ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА-ОБЕЛЕЖЕН ПРАЗНИК „НALLOWEEN“

31.10.2017.  Час енглеског језика посвећен је празнику „НALLOWEEN“. Ученици одељења  II-5  (Станојевић Зорана, Миљојчић Милица, Станишић Марина и Пешић Тања) и III-2 (Продановић Душан) припремили пригодну представу у школској библиотеци. Аутор текста Зорана Станојевић,  II-5.

АКТИВНОСТИ СЕКЦИЈА “ МЛАДИ УГОСТИТЕЉИ“ И „СВАКО МОЖЕ ДА КУВА“

6.децембра ученици III-6 угоститељски техничари и II1 кулинарски техничари су у оквиру секција “ Млади угоститељи“ и „Свако може да кува“, организовали коктел партију у просторијама театра Јоаким Вујић, поводом дана Високе техничке школе из Крагујевца.
Ово је био први пут да су ученици ТУШ „Тоза Драговић“, заједно са својим менторима Гораном Михаиловићем, Стаменком Луковић и Иваном Живановићем, припремили и реализовали услугу ван просторија наше школе, и тиме показали, да не заостају пуно за старијим колегама из привреде.
ПОЧЕТАК ПРОЈЕКТА „New skills for the new world“ 

Tempus.png

30.11.2017. Представници  Фондације „Темпус“ посетили су нашу школу у вези са пројектом „New skills for the new world“, у области стратешких партнерстава у стручном образовању и обукама. Циљ пројекта је успостављање партнерства наше школе са средњим  стручним школама из Македоније и Шпаније. Резултат сарадње три стручне школе биће „Приручника шпанске кухиње“ чија ће презентација бити у нашој школи по окончању пројекта.

Састанку са представницима Фондације присуствовали су   наставници  Стручног већа угоститељи и  в.д. директор школе .

Пројекат финансира Фондација „Темпус“.

 ТРЕЋА НАГРАДА НА ЛИКОВНОМ КОНКУРСУ „ЈЕДАН ПАКЕТИЋ -МНОГО ЉУБАВИ“

На ликовном конкурсу у оквиру акције „Један пакетић – много љубави“ пристигло је  759 цртежа. Комисија је имала тежак задатак да одабере три рада која су се штампла као честитка. Приход остварен продајом честитки намењен куповању пакетића за болесну и угрожену  децу из нашег града. Ученица наше школе, Милица Обрадовић освојила је  треће место у категорији средњих школа. Захвалнице  за учешће у конкурсима додељене су ученицама: Александри Лукић, Анђела Аврамовић , Катарина Стојановић

САЈАМ ТУРИЗМА И СЕОСКОГ ТУРИЗМА

На Шумадија сајму од 24-26.11.2017.  одржан је девети Међународни сајам туризма и сеоског туризма  и пети Сајам зимница под покровитељством града Крагујевца у организацији туристичке организације Крагујевца. Поред многобројних страних  и домаћих излагача учешће узели и ученици наше школе.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ШКОЛЕ

21.11.2017. Обележен Дан школе. Програм припремила драмска секција коју су водиле професорке српског језика и књижевности Р. Павловић и М. Лукић. Музички програм извео хор школе. Фолклорну секцију водила професорка Јелена Радаковић.  Коктел партију припремили родитељи, ученици и наставници угоститељске струке. Том приликом награђени су и похваљени ученици који су постигли значајне резултате у овој школској години.

ЖИВА БИБЛИОТЕКА

У Народној библиотеци “Вук Караџић“ у Крагујевцу, Канцеларија за младе града Крагујевца и омладина ЈАЗАС-а, организовали су “Живу библиотеку“. Жива библиотека је концепт чији је циљ промовисање људских права и равноправности, а пре свега борба против предрасуда и стереотипа према одређеним групацијама људи. Присуствовали ученици школе у пратњи професора српског језика и књижевности. Детаљније на сајту Ритам Града

Бициклом до Шпаније

Tекст о Љубиши

За баку Живану и њене унуке – мотивациони говор

Бивши ученик наше школе, апсолвент Економског факултета, поетa, сањар и хуманиста, Шљивић Љубиша је одлучио да бициклом пређе пола Европе, да своју вожњу до Барселоне посвети сиромашној породици баке Живане како би сакупио новац и подстакао народ да уплати потребна средства. Авантура у коју се упустио овај момак од 24 године провела га је кроз осам земаља. Прошао је 3000 километара за 27 дана и видео много градова и метропола.

Љубиша је присутним ученицима и професорима искрено причао о мотивима, осећањима и догађајима у току пута. Публика га је пажљиво слушала и показала велико интересовање. Младић је прочитао неке своје песме, а за крај ученица II5 Станојевић Зорана је прочитала песму њему у част.

Април 2018. Кад помислите да је све отишло дођавола и да нема наде долети искра и врати вас на прави пут. Лепо је имати их у резерви. Није тако давно отишао из школе и нисмо га заборавили, а најважније од свега још једном је доказао да је човек. Видело се то давно, кад је пажљиво слушао, зрело говорио и још зрелије поступао. Свакако да је наш допринос занемарљив у односу на оно што му је дала породица, али не можемо да сакријемо задовољство што је био део нашег живота. Још једном хвала!


Коментари ученика

Врло храбар дечко који је путовао бициклом до Барселоне да би сакупио новац за децу која нису имала кућу. Свашта је преживео што је за мене изванредно.Довео је свој живот у опасност да би помогао другима, што је јако великодушно. Мислим да оваквих људи треба да буде више.
Из његовог предавања сам научила да ништа није немогуће, да увек треба да јуримо своје циљеве и да не одустајемо.
Подстакао ме је да и ја учествујем у неким организацијама и да помажем људима.
Ретки успевају. Љубиша је веровао у своје снове и свима нам показао да ако верујемо успећемо. Невероватан млад и позитиван човек који је постао мој узор.
На путу до Барселоне доживео је много комичних догађаја који су нас све насмејали, али права поука његове приче је да ништа није немогуће и да се уз много воље сваки циљ може остварити.
Веома занимљив и интересантан догађај. Свидело ми се како је све препреке прелазио сам и то са јако мало новца. Занимљиво је и то како се сналазио да преспава, да једе и пије. Највише ми се свидело то што га није занимало туђе мишљење.
Свака му част што је успео да пређе толики пут, а да није профи бициклиста и без неке специјалне опреме. Свиђа ми се што је прошао кроз велике и занимљиве градове, што је упознао људе који су му помогли на путовању.
Било ми је драго да сам упознала човека који се мучи да би дошао до свог циља. Веома ми је драго да постоје љдуи који су упорни шта год да се догоди. Свака му част!

ДУАЛНО ОБАЗОВАЊЕ

Караван “Дух младости“ посетио Крагујевац
Караван под називом “Дух младости“ који промовишући Национални модел дуалног и предузетнићког образовања, обилази градове по Србији, стигао је данас у Крагујевац. Пројекат реализује омладинска организација “Спирит оф Yоутх“ под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Детаљније на сајту Ритам Града

Учешће узели наставници и ученици школе.

Kliknite ovde da biste pročitali vest u celini na sajtu rtk.co.rs »

Учење кроз праксу  (са сајта Радио телевизије Крагујевац, 25.10.2017.)

Ученици прве године средње школе, будући трговци, из Крагујевца, Јагодине и Параћина, ускоро ће, осим теоријског, стицати и практична знања. Детаљно….

ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА СТРУКОВНЕ ШКОЛЕ ИЗ ЉУБЉАНЕ НАШОЈ ШКОЛИ

У периоду од 16 – 21.10.2017. нашу школу су посетили ученици  Средње  струковне школе из Бежграда -Љубљане у пратњи професора Бернарде Клеменц . У том периоду реализоване су следеће активности:

  • Огранизована је посета Тапацирници (текстилна фабрика)
  • Професор Вера Миловановић  одржала је две креатинве радионице са ученицима и професорком из Словеније .Тема прве радионице  је била мртва природа са сувим цвећем (техника туш). Тема друге радионице је била осликавање женских мајица бојама за текстил.
  • Гости из Словеније, директор школе,  ученици и професори школе су учествовали на трибини о бициклизму у Економској школи у Чачку.  Економска школа из Чачка за све присутне огранизовала је обилазак Потпећке пећине и Терзића Авлије.
  • Наставник Снежана Вулић је у просторијама школске радионице водила креативну радионицу у којој су учествовали гости из Словеније и  Чачка. Тема ове радионице је била израда футроле за оловке од  „еко-коже“.  После одржане радионице организован  је излет у Јагодину за госте из Словеније и Чачка и наше ученике и професоре.  У Јагодини смо обишли Музеј воштаних фигура, Зооврт и Ђурђево брдо.
  • Гости из Чачка и Словеније присуствовали су Великом школском часу у Шумарицама.

У организацији дочека, припреме  и послужења ручка за све време боравка гостију учествовали су наставници и ученици куварске и угоститељске струке наше школе.

У  поподневним часовима је организован испраћај гостију из Словеније и договорен поновни сусрет  у  2018.год.

ЛИКОВНИ КОНКУРСИ

На  конкурсима су учествовали ученици I7, II7  и III7, смера дизајнер одеће.

  1. На тему „ Не смемо дозволити да нам се насмеши лице зла“, конкурс је расписао Спомен парк „Крагујевачки октобар“.  11.2017. послато  је 12 ученичких радова ( Јована Павловић, Николина Николић  и Катарина Стојановић су конкурисале са по два рада, Наталија Раковић , Маријана Спасић, Александра Лукић, Милица Лекић, Анђела Аврамовић, Ксенија Вилус и  Хелена Ђурђевић са по једним радом.
  1. Ученици II7, Хелена Ђурђевић, Јована Павловић , Милица Аврамовић и Милица Петковић су учеснице конкурса  на тему „Дан срца“.  Радови су изложени на паноу школе 29.09.2017. године.
  2. Ивана Ковачевић, ученица III7, учествовала је на конкурсу који је расписала Епархија Шумадијска  и послала рад на тему „Путеводитељство у Царство Небеско“.

21.11.2017. Црвени крст Крагујевца  (Србије)  расписао је ликовни конкурс  за најлепши новогодишњи цртеж  на тему ,,Један пакетић – пуно љубави“ на коме су учествовали ученици наше школе.

На овом ликовном конкурсу учествовали су ученици одељења I7 (Милица Обрадовић, Ана Спасојевић ,Катарина Стојановић, Николина Николић ,Анђела Аврамовић ,Анђела Симоновић) и  Лукић Александра ученица III7- техничар дизајнa одеће. Послато је 7 ученичких радова.

ОДРЖАН ВЕЛИКИ ШКОЛСКИ ЧАС У ШУМАРИЦАМА

21.10.2017.  Ученици и професори школе положили венце на бисту народног хероја Светозара Тозе Драговића, у дворишту школе и на хумку стрељаним ђацима у Шумарицама. Свечаности присуствовали и гости из Словеније.

УЧЕШЋЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ ГАСТРО-РЕСТО ФЕСТУ

05-07.10.2017. Ученици и наставници угоститељске и кулинарске струке учествовали суна првом Међународном Гастро-ресто фесту „Дунавског региона“ који се одржао у склопу 50-тог Међународног сајма туризма у новом Саду.

Извештај са првог међународног Сајма туризма у Новом Саду 

Наша школа је учествовала и наступила у следећим дисциплинама:

Поставка банкетског стола „Свечана вечера“

  1. МиловановићСтефан, угоститељскитехничар 4/2
  2. ОбрадовићВукашин, угоститељскитехничар 4/2

Сребрна медаља 2. место, ментор Горан Михаиловић

Припрема барских мешавина

  1. ВујовићДејан, угоститељскитехничар 4/2

Бронзана медаља 3.место, ментор Адам Кочан

Припрема модерног јела од понуђених намирница

  1. ПецељЛука , кувар 3/2
  2. место, ментор Стаменка Луковић

На овом такмичењу учествовале сусредње и високе школе из Словеније ( Блед),  Хрватске (Опатија, Ријека и Осијек), Србије ( Нови Сад, Београд, Крагујевац и Смедерево).

Ово је велики успех за нашу школу,  уједно обавеза и подстрек за даљи рад, како ученика тако и наставника угоститељске струке.

Вођа тима,наставник услуживања са практичном наставом Горан Михаиловић

Фотографије у прилогу ( Фото made by Gogy)

 ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СТАРИХ

01.10.2017. Поводом Дана старих дочекали смо кориснице геронтолошког центра.Професори практичне наставе и ученици III разреда су их традиционалнообрадовали новим фризурама.
Било је то лепо дружење.Ученици су задовољни зато што су демонстрирали стечене вештине и добили бројне похвале старих дама, а наше гошће новим изгледом и топлим пријемом.
Растали смо се уз много лепих речи и обострану захвалност.

ГЕОГРАФСКА СЕКЦИЈА
Као и претходних година ученици наше школе заједно са професорком географије Зорицом Вуловић учествовали су у акцијама Туристичке организације Крагујевца.
25.09.2017. Посетили су нумизматичку изложбу „Римски новац Шумадије“ у Конаку кнеза Михаила у Крагујевцу.
19.10.2017. Пешачка тура-обилазак Спомен парка у Шумарицама.
30.9.2017. Пешачка тура – обилазак Старе цркве и скупштине, Народног музеја, Конака кнеза Михаила и Амиџиног конака.
14.10.2017. Пешачка тура –обилазак Старе ливнице, Музеја у Политехничкој школи