Блог, Летопис

Школска 2018/2019

27.06.2019. Седница Наставничког већа

25.-26.06.2019. Професори српског језика Ана Младеновић и Радица Павловић учествовале у обуци за реализацију наставе орјентисане на исходе учења.

22.-23.06.2019. Професорк физике Биљана Каралазић учествовала у обуци за реализацију наставе орјентисану на исходе учења.

21.06.2019. Одељењска већа за незавршне разреде.

20.05.2019. Три ученице 3/5 и педагог школе су посетиле Транзициони кутак који функционише у оквиру дневног боравка за младе Центра „Кнегиња Љубица“. Учествовале су у промоцији њиховог часописа и раду њихових секција.

15.-16.06-2019. Професор психологије Славица Тодоровић, библиотекар Аида Радовић и педагог Марија Башчаревић, учествовале у обуци за реализацију наставе ојентисану на исходе учења.

14.06.2019. Седница Наставничког већа

12.-14.06.2019.Ученици Техничари дизајна одеће полагали матурски испит по новом Правилнику.

08.-09.06.2019.   Наставници математике Мирјана Михаиловић, Првислав Милевић и Наташа Цветић, наставници историје Верица М.Жиловић и Марија М.Љубић, као и наставници географије Зорица Вуловић и Љиљана Гавриловић, учествовали су у обуци за реализацију наставе орјентисане ка исходима учења.

07.06.2019. На Наставничком већу, одржаном 07.06.2019. године, имали смо част да нашој професорки у пензији, Мирјани Марковић, уручимо Златни знак, признање Црвеног крста Србије, које се додељује најистакнутијим и најзаслужнијим члановима организације Црвеног крста, за дугогодишњи рад и несебично залагање у реализацији акција ове хуманитарне организације.
Мирјана Михаила Марковић , професор хемије у Трговинско-угоститељској школи
„Тоза Драговић“ у Крагујевцу је била руководилац Основне организације Црвеног
крста у нашој школи 22 године. Организовање рада ове Основне организације започела је школске 1994/1995. године и oбављала је послове везане за рад и остваривањеslika mira
вих циљева и задатака закључно са школском 2016/2017.године, када је отишла у
пензију.
Током двадесетдве године рада у Организацији Црвеног крста, Мирјана Марковић је
пружила активан допринос у хуманитарном раду, преносећи знање из ове области
ученицима и колегама у школи, реализујући све циљеве и задатке из плана градске
организације, али и осмишљавајући активности ради хуманитарне помоћи ученицима
школе, угроженим суграђанима, болесној деци…
Неке од редовних активности које је као руководилац планирала, организовала и
реализовала су:
 Пружање материјалне и саветодавне помоћи социјално угроженим ученицима
школе; организовање хуманитарних акција на нивоу школе;
 Акција у оквиру обележавања Дана старих лица, израда фризура корисницима
услуга Геронтолошког центра, укључивањем ученика фризерске струке;
 Редовне посете корисницима услуга Геронтолошког центра уочи празника у
сарадњи са ученицима посластичарске струке и израда колача за најстарије
суграђане, организовање културних догађаја;
 Посете дечијем одељењу болнице у Крагујевцу уочи Нове године и уручивање
новогодишњих пакетића уз организовање пригодног програма;
 Посете болесној деци из Удружења инвалида Крагујевца и уручивање поклона,
слаткиша и учествовање у заједничким радионицама;
 Организовање добровољног давања крви и промовисање хуманости код ученика
школе;
 Организовање прикупљања новчане помоћи за лечење болесне деце, активно
учешће ученика и запослених у свим акцијама на нивоу града дуги низ година;
 Едуковање ученика школе и укључивање великог броја у рад организације
Црвеног крста, ради промовисања хуманости на делу.
Истрајност, пожртвованост, активна ангажованост, хуманост, разумевање, савети и
лепа реч, квалификовали су Мирјану Марковић за најомиљенијег професора школе
кроз дуги радни век. Одласком у пензију, оставила нам је систематичан и устаљен план
рада у области хуманитарног деловања, знање из ове области и љубав за угрожене
суграђане, болесну и сиромашну децу. Научила нас је како да отворимо срце и малим,
свакодневним, континуираним акцијама учинимо много.
Због свега што је 22 године учинила у раду организације Црвеног крста, награђена је
Златним знаком Црвеног крста Србије. Сви ученици и запослени у нашој школи
поносни су на нашу Миру. Од срца јој честитамо!

Организација Црвеног крста ТУШ „Тоза Драговић“ Крагујевац

06.-07.06.2019. Педагог школе, Марија Башчаревић, учествовала је у обуци за саветника спољног сарадника за заштиту од насиља, у Београду.

06.06.2019. Матурско вече 

31.05.2019. Педагог школе, Марија Башчаревић,  учествовала је у раду округлог стола Хранитељство и добробит адолесцената ,у организацији Института за психологијију Филозофског факултета у Београду. округли сто организован је у свечаном салону Црвеног крста У Крагујевцу. 

29.05.2019. Педагог школе. Марија Башчаревић и организатор практичне наставе, Влада Дедић, учествовали су на конференцији Локална партнерства за запошљавање рањивих група, која је део истоименог пројекта, а  у  организацији Развојног бизнис центра Крагујевац и града, у свечаном салону Скупштине града.

27.05.2019. Наставници Ана Младеновић, Марија Лукић,  Соња Н.Јовичић, Јелена Стокрп, Сандра Тошовић и библиотекар Аида Радовић учествовали су у раду семинара Антидруштвеност медија, у Првој крагујевачкој гимназији.

25.05.2019

90 ученика, 7 професора и 2 водича кренуло је из Крагујевца на једнодневну екскурзију до Новог Сада. Полазак је био испред „Рода“ центра у 7.00 по плану. До Београда направљена је једна пауза за освежење. Прво заустављање је било у манастиру Крушедол, најзначајнијем фрушкогорском манастиру. О манастиру нам је говорио монах, а ученици су показали интересовање током обиласка. Следио је наставак путовања. Врло брзо смо стигли у Сремске Карловце, прошетали се овим лепим,тихим градићем, обишли трг и посетили Карловачку гимназију. Занимљивости о школи нам је испричала једна од ученица те школе.

Пут до Петроварадина је такође прошао брзо. Уследила је шетња утврђењем и предах код Сахат куле. Овде смо уживали у погледу на Нови Сад,искористили прилику да се сликамо и предахнемо. Са Петроварадина нас је испратила киша па смо мало променили план. Отишли смо до тржног центра „БИГ“. На крају смо одвојили и време за центар Новог Сада.Разгледали смо ужи центар, прошетали Змај Јовином улицом и купили по неки сувенир. У 17.30 кренули смо из Новог Сада назад, за Крагујевац. Направили смо још једну паузу за освежење после Београда и стигли у Крагујевац у 21.00.

Пут је протекао по плану. Деца и професори су уживали, а водичи и возачи су били предусретљиви.

20.05.2019. Три ученице 3/5 и педагог школе су посетиле Транзициони кутак који функционише у оквиру дневног боравка за младе Центра „Кнегиња Љубица“. Учествовале су у промоцији њиховог часописа и раду њихових секција.

15.05.2019 Подизање свести ученика о безбедности у саобраћају као и промоција студијских програма Високе техничке школе струковних студија у Крагујевцу ,одржано је 15.05.2019. године у ТУШ „Тоза Драговић“.

Запослени и студенти ВТШ, као и пријатељи и партнери из АМСС – ЦМВ са својим реквизитима (симулатор за вожњу и пијане наочаре) су активно, атрактивно и веома успешно презентовали ученицима наше школе програм везан за тему догађаја – „Безбедност у саобраћају“.



14.05.2019  у ТУШ „Тоза Драговић“ у партнерској организацији града Крагујевца, Канцеларије за младе и Министарства унутрашњих послова, Саобраћајне полиције, Завода за хитну медицинску помоћ и Ватрогасно-спасилачке бригаде, за матуранте наше школе одржана је едукативна трибина „Вози пажљиво – бирај живот“. 

60210069_300412067527549_3134478711852630016_n

06.05.2019 Ученици и наставници наше школе су 06. маја учествовали на традиционалном Ђурђевданском карневалу поводом дана града.

Ученици угоститељских профила су били у својим униформама, ученици профила личних услуга су дошли са лепим фризурама а ученици текстилног профила су осликали птице Крагуј на својим мајицама и урадили три маскоте наше школе.

25.04.2019  у Првој крагујевачкој гимназији одржан је седми фестивал науке”Дај(т)е се на знање” .Тема овогодишњег фестивала је “Седам величанатвених…појава,бројева,падежа,хемијских елемената,светских чуда,врлина и грехова,уметности…..Ученици 1/5 туристичко-хотелијерски техничари су посетили овај фестивал са професорком физике Биљаном Каралазић и професорком хемије Сузаном Милошевић.

18.04.2019. Директор и помоћник директора Сузана Милошевић присуствовали су састанку са тимом експерата који воде Пројекат државане матуре, у Првој техничкој школи.

16.04.2019. Наставник  медицинске групе предмета, Катарина Видосављевић, учествовала је на Мултисекторском састанку у организацији Удружења „Излазак“ и канцеларије за борбу против дрогаВладе Р,С у Шумадијском управном округу.

-13.04.2019  У Нишу је одржано XVI републичко такмичење ученика IV степена образовног профила угоститељски техничар.Ученике су припремали наставници Горан Михаиловић,Иван Живановић,Адам Кочан и Душан Дабовић.

Дисциплина Банкет сервис:
Марина Младеновић и Вељко Борисављевић (угоститељски техничар  4-2) 3. место.
 
Дисциплина Транширање пилета: 
Ванеса Маринковић (угоститељски техничар 4-2) 4. место

12.04.2019 Уценици ТУС „Тоза Драговиц“ су поводом Светског дана књиге посетили Књазевско- српски театар и узивали у представи “ Баста сљезове боје“ по текстзу Бранка Цопица.  Уценике је водила професорка српског језика Зорица Томашевић, као и колегинице Јелена Радаковић, Весна Николић и Биљана Каралазић које су прузиле помоц у организацији одласка у театар. Уценици су одушевљењем и громогласним аплаузом показали да су уживали у представи.

10.04.2019 Ученици 1 и 2. разреда фризерске струке са наставницима Сандром Тошовић, Виолетом Продановић и Љиљаном Арсенијевић посетили РЕВЛОН семинар,  колекција пролеће-лето. Поједини учесници су и активно учествовали као модели. циљ посете је увођенје ученика у свет моде из области фрезерства и стицања нових знања. Ова дугогодишња сарадња наше школе и заступника РЕВЛОНА козметике за косу где се узајамно помажемо. Наши ученици учествују као модели а ми за узврат добијамо нешто прибора за фризерски салон.

 06.04.2019. У хотелу „Крагујевац“ је одржан 5. Салон вина у организацији Винског витешког реда Шумадије. На Салону је излагало 76 винарија из Србије и Региона.

Преко 70 ученика образовних профила угоститељски техничар,конобар,кулинарски техничар и кувар , кроз практичну наставу, дало је велики допринос у реализацији овог Салона.Ово је још једна у низу манифестација на којима наши ученици представљају школу и образовне профиле за које су се определили.

29-31.03.2019 одржано је XVI републичко такмичење такмичења за ученика III степена образовних профила – конобар,кувар и посластичар за школску 2018/2019. годину у Владимирцима.

Ученици су се такмичили у пет дисциплина,колико је и било по пропозицијама такмичења.Трговинско-угоститељска школа „Тоза Драговић“ је екипно заузела 7. место.

Ученике су пратили Иван Живановић и Иван Милојевић,наставници услуживања, Владимир Арсенијевић и Никола Марковић,наставници куварства као и Наташа Киш,наставница посластичарства.

29.03.2019. Одржан турнир у малом фудбалу у балон сали ,у Петровцу, у сарадњи са  неформалним удружењем „Транзациони  кутак“. Екипа ученика наше школе освојила прво место и за то добили пехар и захвалницу. Екипу предводили координатор УП, професор верске наставе Миладин Мутавџић и директор школе Ивица Миљковић. Директор том приликом уручио поклон – фудбалску лопту организаторима,  на којој су се претходно потписали сви учесници турнира.

20190322_162147

28.03.2019. Остварена сарадња УП школе са неформалним удружењем „Транзациони кутак“. Волонтери кутка одржали радионицу ученицима УП на тему „Одговорност младих“. Радионица одржана у библиотеци  школе. Радионици присуствовали координатор УП, професор верске наставе Миладин Мутавџић и педагог школе Марија Башчаревић.

28.03. 2019 Учешће ученика и наставника на сајаму образовања и запошљавања у Крагујевцу.

25.03.2019. Састанку стручних сарадника у ОШ“Станислав Сремчевић“ присуствовала педагог школе.

22.03.2019. Састанак Педагошког колегијума

21.03. 2019 Познати кувар Саша Мишић одржао је предавање у Трговинско угоститељској школи „Тоза Драговић“ у Крагујевцу. ВИДЕО

18.03.2019. Одржан састанак Актива директора, У раду учествовала педагог школе.

17.03. 2019.у нашој школи је одржано општинско такмичење из историје.  Учествовало је 39 ученика из средњих школа на нивоу града. Пласман на окружно такмичење је остварило 16 ученика.

12.03.2019 Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са Економским факултетом организовала је интерактивни час за студенте и средњошколце на тему безбедност у саобраћају. Присутнима су се обратили директорка Агенције за безбедност Јасмина Милошевић, декан Економског факултета Петар Веселиновић и наш најбољи аутомобилиста Душан Борковић. Ученици наше школе IV-2 су присуствовали предавању са професорком Сузаном Милошевић.

12.03. 2019.  Музички шоу по називом „Србија у ритму Европе“ биће изведен у Врњачкој Бањи и уживо емитован 22.06.2019. год. на телевизији Прва. Сваки град се представља са по једном песмом. Учесници- представници града Крагујевца, а уједно и земље Израел (на овом такмичењу сваки град представља одређену земљу) су вокални солиста Милутин Лековић и плесни клуб „Dolls“.
Милутин Лековић је ученик трећег разреда наше школе, образовни профил туристички техничар. Он ће представљати наш град на овом такмичењу.
Тим поводом организован је пријем у Скупштини града. На пријему су били: директор шоу програма „Србија у ритму Европе“, амбасадорка Израела, председник Скупштине града Крагујевца, председник Градског већа за културу и наш представник, ученик Милутин Лековић. Телевизијска екипа РТК урадила је интервју са учесницима, који се може видети на You Tube-u „Србија у ритму Европе“- подстицање младих талената.
Подршку нашем Милутину можемо дати слањем смс поруке на дан такмичења 22.06.2019. Желимо му пуно успеха и срећно!

07.03. 2019. Марина Станишић, Тања Пешић и Милица Миљојчић , ученице III/5 учествовале су као волонтери Јазас-а у радионици „Жива библиотека“. Ову радионицу је организовала Омладина Јазас-а, а скуп је био у Првој техничкој школи у Крагујевцу. Тема Живе библиотеке била је смањење предрасуда и стереотипа према људима који су другачији. „Књиге“ у овој библиотеци су Мала особа, Слабовида особа, Особа са ХИВ-ом, Бивши осуђеници. Посетиоци су имали прилику да чују њихове животне приче и проблеме са којима се свакодневно суочавају.

05.03.2019. Посета делегације колега из Киргистана и Казахстана  у организацији Уницефа Крагујевцу. Педагог школе Марија Башчаревић и колегиница из Средње стручне школе Јасмина Лазин, припремиле су  презентацију школа и пројекта „Спречавање осипања ученика“. Састанак је одржан у Средњој стручној школи, а поред педагога учешће су узели директор школе Ивица Миљковић и представник Тима за превенцију осипања Љиљана Милићевић.

28.02. 2019. психолог Александра Јоксић из Саветовалишта за младе, Служба за заштиту школске деце и омладине Дома здравља у Крагујевцу, одржала је предавање на тему „Заштита репродуктивног здравља младих“ за ученике прве године.

21.02.2019. Састанак чланова Тимова са просветном саветницом Драганом Оцокољић. Тема: подршка у раду новим Тимовима и усаглашавање са новим Правилником о стандардима рада установе.
11.02.2019. Наставник ликовног васпитања Александар Радишић учествовао у раду семинара „Савремени методички приступ дечјем лик.стваралаштву – образовање усмерено на процес учења и исходе“.
11.02.2019. Наставници физичког васпитања Воја Милосављевић, Снежана Милојевић и Јелена Радаковић учествовали у раду семинара “ Физичко вежбање и здравље деце и одраслих“.
07-08.02.2019. Професор хемије и помоћник директора Сузана Милошевић учествовала у раду семинара „Планирање и интеграција информационо – комуникационих технологија у образ. праксу – практични примери“.
06.02.2019. Професор здравствене групе предмета Катарина Видосављевић учествовала у раду семинара „Могућности примене пројектне наставе у дигитално доба“.

04.02.2019. Наставници различитих профила(њих 10) присуствовали отварању Зимских дана просветних радника.Тема „Пројектна настава“.  

30.01.2019. Састанак Педагошког колегијума
29.01.2019. Састанак Тима за квалитет

28.01.2019. год Одржан је састанак тима за безбедност и вршњачко насиље.

27.01.2019. год   У нашој школи и ове године традиционално је пригодном приредбом и сечењем славског колача уз присуство свештеника обележена школска слава Свети Сава. Након сечења славског колача, хор је под руководством професорке музичке културе отворио програм, а потом се присутним гостима обратио вероучитељ Миладин Мутавџић и својом беседом нас подсетио на значај Светог Саве. Професорка српског језика и књижевности Зорица Томашевић је са члановима драмске секције припремила и извела пригодан програм посвећен Светом Сави. Након драмског приказа директор се захвалио свима који су учествовали у припремању Светосавске приредбе и све присутне позвао на коктел који су у наставничкој канцеларији уприличили ученици са својим професорима услуживања.

25.12.2018. Састанак Тима за квалитет

23.01.2019.год Одржано је у школском салону такмичење  фризера за ученике 3. године. Сви учесници узели су учешће и показали своју креативност, умесност  и таленат за прављење фризура. Прво место у категорији женског фризера деле Андријана Вујић и Магдалена Ралић. Остали учесници су похваљни за рад , труд и умесност коју су показали.

15.12.2018.  Професор економске групе предмета Мирко Андрић учествовао у раду семинара“Наставник као професионални, компетентни и аутономни практичар“.

13.01.2019 .год  Ученици наше школе, смер кулинарски техничар II и III година су учествовали у презентовању производа „Укуси мога краја“, са професорима: Стаменка Луковић, Горан Михаиловић и Влада Луковић. Презентација је одрзана 2019/01/13. у трзном центру Рода Крагујевац.

12.12.2018. Састанак Педагошког колегијума

08.12.2018. Наставник куварства Стаменка Луковић учествовала у раду семинара „Иновативне праксе подучавања“.

08.12.2018.  Директор школе Ивица Миљковић учествовао у раду семинара “ Ефикасан рад школских тимова  усмерен на унапређивање квалитета образовно-васпитног рада установе“.

07 i 08.12.2018. Култур Контакт Аустрија је организовао семинар: Примена приручника у планирању практичне наставе у Врњачкој Бањи.Семинару су присуствовали професори наше школе Владан Дедић и Сузана Милошевић.

6. i 7. 12. 2018. гoд. oдржана VIII. скупштина заједнице економских, правно -биротехничких, трговинских и угоститељско-туристичких школа Србије у Новом Саду на којој је присуствовао и директор наше школе.

20181206_145323

07.12.2018.год. ученици IV-2 угоститељски техничар и III-1 кулинарски техничар су у оквиру секција “ Млади угоститељи“ и „Свако може да кува“, организовали коктел-партију у просторијама Театра Јоаким Вујић, поводом Дана Високе техничке школе из Крагујевца.Као и претходне године, ученици ТУШ „Тоза Драговић“, заједно са својим наставницима Гораном Михаиловићем и Стаменком Луковић, припремали су и реализовали кетеринг услугу ван просторија наше школе и тиме показали, да не заостају пуно за старијим колегама из привреде.

06.12.2018. год. у Београду је одржана 8. скупштина Заједнице економских, правно-биротехничких, трговинских и туристичко-угоститељских школа. Овом састанку је присуствовао директор школе.

05.12.2018.год. ученици образовних профила кувар,кулинарски техничар и посластичар су посетили Народни музеј у Крагујевцу и видели поставку на тему „Трпезно посуђе у свакодневном животу и обредној пракси“.

01.12.2018. Наставнк куварства Стаменка Луковић и наставник посластичарства Наталија Марковић учествовале у раду семинара „Кроз практичан рад до функционалног знања“.

01.12.2018. Професор филозофије Небојша Јовичић и професор веронауке Миладин Мутавџић учествовали у раду семинара
„До личне професионалне филозофије применом етике брижности“.

01.12.2018. Наставник физике Биљана Каралазић учествовала у раду семинара „Кроз практичан рад до функционалног знања“.

24.11.2018. Наставнице практичне наставе Виолета Продановић и Саша Радовановић, као и наставници куварства Предраг Станковић и Владимир Арсенијевић учествовали у раду семинара  „Ефикасно планирање и  креирање наставе вежби и блок наставе орјентисане на остваривање циљева“.

24.11.2018.  Професор ликовне уметности Александар Радишић учествовао у раду семинара „Лутка и луткарство као инструмент у настави и раду са децом“

22.-23.11.2018. Професор здравствене групе предмета и председник Тима за инклузивно образовање Катарина Видосављевић,  учествовала  је у раду међународне конференције Инклузивно-образовање-Пут развоја образовања Србије, у Београду.

23-25.11.2018. на „Шумадија сајму“одржан је десети међународни Сајам туризма и сеоског туризма,под покровитељством града Крагујевца у организацији Туристичке организације Крагујевца. Поред многобројних страних  и домаћих излагача,учешће узели и ученици угоститељских профила наше школе са темом „Шумадијска трпеза“.

20181123_102810

21.11.2018. Прослава дана школе

20.11.2018. Сремски Карловци, од 11.11. – 15.11. Обука за младе волонтере Јазас-аања Пешић, Марина Станишић и Милица Миљојчић, ученице III/5 учествовале су у низу радионица на тему Болести зависности. Ова обука има за циљ да оспособи учеснике да препознају особе које имају ову врсту проблема и пруже помоћ и подршку. Ове три ученице су стекле знање и искуство да и саме држе предавања и радионице на ову тему. Након ове обуке оне су у Крагујевцу, у више основних и средњих школа држале предавања.

17.11.2018.Наставник куварства Стаменка Луковић учествовала у раду семинара „Хоризантално учење/усавршавање наставника“

07. и 08.11.2018. У просторијама Канцеларије за младе одржана је обука за писање

пројеката коју организује Удружење за друштвени развој младих Интерактив. У обуци учествовала помоћник директора и професор хемије Сузана Милошевић.

06.11.2018. Одржана је седница Школског одбора

05.11.2018. Одржана је седница Наставничког већа.

03.11.2018. Професор француског језика Сузана Радовић учествовала је у раду семинара „Педагошка радионица за професоре француског језика“.

03.11.2018.   Професор немачког језика Маријана Златић учествовала је у раду семинара „Подстицање функционалне писмености применом развијајућих модела наставе“.
03.11.2018. У Средњој стручној школи одржана је обука за увођење електронсог дневника у школама. У раду учествовале професори информатике Марина Алабић и
Јасминка Елез.

01.11.2018. Одржан је састанак у Медицинској школи у организацији Школске управе. Тема је била представљање новог Правилника о вредновању рада установе. Састанак је водила  просветни саветник Драгана Оцокољић, а у раду истог учествовали су  директор и педагог школе, као и два представника Тима за самовредновање, Зорица Томашевић и Наташа Јањић.

02.11.2018. Одржан је Актив стручних сарадника, на којем је излагање имала просветни саветник Драгана Оцокољић. У раду Актива учествовала педагог Марија Башчаревић.

29.10.2018. Одржан је састанак у Београду, са представницима Уницефа и Центра за образовне политике.  Тема састанка  је била Предлог мера за успостављање интегративног приступа система образовања и система социјалне заштите у циљу спречавања осипања ученика из образовног система Републике Србије. У раду састанка учествовала је педагог Марија Башчаревић

29.10.2018. Састанак Тима за квалитет

29.10.2018 Уручени су поклон сатови ученицима који су били најбољи на школском ликовном конкурсу.

20181029_133805

23.10.2018   У Другој Крагујевачкој гимназији, 23.10.2018. Агенција за борбу против корупције одржала је предавање на тему Превенција и борба против корупције.

Присуствовали су директори и секретар наше школе.

20181023_111124

22.10.2018. Одржана је презентација пројекта ученицима Ученичког парламента у библиотеци школе. Пројекат су представиле две колегинице из Политехничке школе , као и два ученика која су учествовала у реализацији пројектних активности.Пројекат се бави толеранцијом и повезивањем разних школа у региону.

21.10.2018 у знак помена на страдале, положени су венци на споменицима испред школе иу Шумарицама.

17.10.2018 Од 17. до 21/10/2018. настављена је традиционална сарадња са школом из Словеније.

20181018_135643

15.10.2018 Стручно веће угоститеља-сомелијера15.и19.10.2018.год. нашу школу посетили су представници Business Innovation Programms Serbia и сомелијер Бора ,који је радио у Сједињеним Америчким Државама. Своја искуства је пренео ученицима образовних профила угоститељски техничар и конобар.

13.10.2018  Дана 13. октобра 2018. године Туристицка организација Крагујевац је организовала водичким туру под називом „Колевка српског индустрије“ (посетили су Музеј стара ливница и Музеј Политехничке школе). У пешачкој тури су уцествовали уценици наше школе одељења I1, I5, I6, I7, II2 и II5. Укупно 64 уценика и професорка географије Зорица Вуловић.

8.10.2018    Од 8-12. октобра ученици наше школе, одељења II7, III5, III7, IV3,  су посетили изложбу у старој скупштини, месту одржавања скупштинских заседања и државних свечаности током XIX столећа. Изложба је организована поводом прославе Два века Старе крагујевачке цркве. Том приликом су могли да виде предмете из ризнице: покретне иконе ( приложничке, празничне и целивајуће ) , литургијске предмете, богослужбене књиге, архивску грађу и др. Након тога ученици су ушли у храм Свете Тројице, где су могли да виде нови живопис који су израдили сликари Миљан Милетић и Екатарина Кудрјавцев.

06.10.2018. У Економској школи одржан семинар Школа отворена родитељима 2 – ефикасном комуникацијом са родитељима до боље сарадње“. У раду семинара  учествовала наставник практичне наставе Сандра Тошовић.

01.10.2018. Одржана је обука у вези учешћа наше школе у истраживању о добробити адолесцената, а са циљем да се унапреди живот младих.  Само истраживање спроводи Институт за психологију под покровитељством Уницефа и Министарства просвете. У раду  учествовала педагог Марија Башчаревић.

01.10.2018. Одржана је обука стручних сарадника, на Институту за психологију, у Београду, за учешће у истраживању“Добробит адолесценаста у Србији“. У раду учествовала педагог школе Марија Башчаревић.

29.09.2018. У Економској школи одржан семинар „Савремена настава Грађанског васпитања усмерена на развој ученичких компетенција“. У раду семинара учествовали професор филозофије Небојша Јовичић, професор физике Биљана Каралазић и професор историје Верица Миленковић Жиловић.

28.09.2018. Марина Станишић, ученица ИИИ / 5-туристички техничар и волонтер Омладине ЈАЗАС-а, Крагујевац, присуствовала је семинару „Прикупљање средстава у локалној заједници“. Семинар је организован од 28.-2018/09/30. године у Вршцу у хотелу Србија.

28.09.2018. Одржана је скупштина Педагошког друштва Србије, на Филозофском факултету у Београду. У раду учествовала педагог школе Марија Башчаревић.

28.09.2018.год. у хотелу „Шумарице“ у Крагујевцу,одржана је презентација брошуре „Приручник практичне наставе“ у оквиру Пројекта „New Skills For The New World“ коју финансира Фондација „Темпус“ (Европска унија – Erasmus+). На писању и промоцији приручника су радили учесници пројекта, наставници Трговинско-угоститељске школе „Тоза Драговић“ из Крагујевца, наставници Општинското угостителско туристичког училишта „Ванчо Питошески“ из Охрида и партнер НВО „Adefis Juventud Internacional“ из Мадрида.

27.09.2018.  Дана 27.9. 2018 године, 19 ученика наше школе (I5, I6, I7 одељења) посетило је кућу Проте Милоја Барјактаревица у улици Светозара Марковица 21 и погледало две излозбе:

  • Цркве народног стваралаштва, Милице Томић
  • Сталну излозбену поставку: Градски живот у Краагујевцу у другој половини XIX  века

17.09.2018. У Техничкој школи одржан Актив директора средњих школа. У раду учествовао директор школе Ивица Миљковић.

12.09.2018.  Одржана је седница Педагошког колегијума.

12.09.2018.  Основи безбедности деце

У среду, 12. септембра, са почетком у 9 часова, у Свечаној сали Друге крагујевачке гимназије, одржан је састанак са представницима МУП, коме су уз директоре школа, присуствали и по један представник савета родитеља и представник ученичког парламента сваке школе.

Дневни ред:
1. Анализа стања безбедности у претходној школској години
2. Пројекат „Основи безбедности деце“
11.09.2018. Састанак Тима за квалитет
05.09.2018. Састанак Тима за квалитет

28.08.2018.Одржана је седница Педагошког колегијума.

На крају школске 2017-18. године, дјаку генерације и ученицима који су освојили медаље на републичком такмичењу уручени су пригодни поклони (књиге, таблети, цвеће).