Активности, Посете, Слике

Премијера филма „Што се боре мисли моје“

У оквиру обележавања 200 година од рођења кнеза Михаила Обреновића, на Шумадија сајму одржана је свечана пројекција филма „Што се боре мисли моје“ редитеља Милорада Милинковића. Наши ученици, наставници и руководство школе имало је прилику да присуствује премијери.

Овај филмски пројекат био је 10 година у разради и прати време непосредно пре и после атнетата на кнеза Михаила Обреновића на Кошутњаку 1868.

Премијера је одржана у присуству ауторске екипе и глумаца, које предводи Драган Мићановић коме је у филму поверена улога кнеза Михаила.

Публика је овацијама испратила актере кинемтографског остварења историјске тематике.

Остварење „Што се боре мисли моје“ требало би да разјасни политичку и међудржавну позадину убиства кнеза Михаила. Истовремено, осветљава и друштвене и културне прилике Србијеи компликоване међународне односе у 19. веку, али и данас.

Лик кнеза Михала Обреновића тумачи глумац Драган Мићановић који каже да је филм интересантан јер је микс жанрова – са једне стране је политички трилер, а са друге љубавна прича везана за Катарину Константиновић, коју игра Јана Ивановић.

У филму играју и Милош Тимотијевић, Небјша Дугалић, Наташа Нинковић, Ненад Окановић.

Специјална пројекција филма организована је у сарадњи са Домом омладине, а поводом обележавања два века од рођења кнеза Михаила Обреновића у Крагујевцу, великог реформатора и владара који је оставио својеврсан печат у својој релативно краткој владавини.

Михаило Обреновић је био један од најважнијих и најтрагичнијих владара које је имала Србија, а филм „Што се боре мисли моје“ је филм о кнезу превише просвећеном за своје доба, који је чак и своје атентаторе, браћу Радовановић, џентлменски поздравио скидањем цилиндра.