Блог

АКТИВНОСТИ

СЕМИНАР: МЕТОДЕ  И ТЕХНИКЕ ОЦЕЊИВАЊА ЗАСНОВАНЕ НА КРИТЕРИЈУМИМА

Релизован 07. и 08.07.2016. Присуствовало 30 наставника.

ПРАКТИЧНА НАСТАВА ЗА УЧЕНИКЕ ТУРИСТИЧКЕ СТРУКЕ

Преузето са :https://www.facebook.com/narodnimuzejkragujevac.kragujevac

Народни музеј Крагујевац организовао је практичну наставу за ученике друге године Трговинско-угоститељске школе „Тоза Драговић“, смер туристички техничар. Практична настава је организована у изложбеним објектима Народног музеја у Крагујевцу у периоду од фебруара до маја 2016. године.
Практична настава ученика туристичког смера обухватала је упознавање ученика са музејском понудом сталних и тематских изложби, историјатом објеката и историјом Крагујевца у 19. веку, као и активно, практично и самостално ангажовање ученика у припреми и презентацији радова о одређеним објектима и поставкама. На овај начин, ученици су приказали своје виђење и приступ презентовању музејског садржаја, у улози музејског водича, коришћењем креативних метода и иновативних приступа. Подршку су добили од кустоса Народног музеја и својих предметних наставника.
Народни музеј, као значајна установа културе у Крагујевцу, има потребу за константним осавремењивањем изложбене понуде, повећањем броја посетилаца и новим приступима у туристичком и едукативном аспекту свог рада. Школа, са друге стране, својим ученицима је понудила практичан приступ у учењу, стицању знања и вештина неопходних за њихов будући посао.

Детаљније

ЕКСКУРЗИЈА-СЛОВЕНИЈА И СЕВЕРНА ИТАЛИЈА

У периоду 25 до 28.04.2016. ученици завршних разреда наше школе били су на четверодневној екскурзији у Северној Италији. Том приликом обишли су Трст, Лидо ди Јесоло, Падову, Верону и Венецију. Ученици и њихови наставници обишли су и Постојинску јаму и место Ломе које се налази 21 km од Постојне у Словеније.

Ekskurzija Ven

РАДОВИ ЗА ЛИКОВНИ КОНКУРС “ КРВ ЖИВОТ ЗНАЧИИ“

Црвени крст Србије  расписао је конкурс на тему „Крв живот значи“ у циљу васпитања и мотивисања младих да постану промотери добровољног давања крви. Учешће на конкурсу су узели  ученици првог, другог и трећег разред наше школе, смера дизајнер одеће, чланови секције за цртање и сликање.

КРАГУЈЕВАЧКИ ЂАЦИ ПРЕКО ИНТЕРНЕТА ОДРЖАЛИ ЗАЈЕДНИЧКИ ЧАС СА ВРШЊАЦИМА ИЗ ПОЉСКЕ И РУСИЈЕ

Детаљнији извештај..

РЕПУБЛИЧКА ТАКМИЧЕЊА

Републичко такмичење из трговинског пословања са практичном наставом одржано је 15. и 16. априла у Кикинди. Нашу школу су предтављале Стана Илић и Марина Миловановић, ученице IV/1,смер трговински техничар. На такмичењу је учествовало девет екипа са по два такмичара. Наша школа је у екипном пласману заузела четврто место. Ученице су на такмичење ишле у пратњи директора школе, Љубице Башић и предметних наставника Весне Арсенијевић и Слађане Ардалић.

08-09.04.2016. Ученици из 16 школа у Србији окупили су се у Инђији на XX Републичком такмичењу  мушких и женских фризера  и XI Смотри маникира.  Учешће на такмичењу узело је преко 200 учесника. Према пропозицијама такмичења ученици су радили по два рада за која су се озбиљно припремали. Домаћин такмичења била је Средња школа „Др Ђорђе  Натошевић“ из Инђије. Нашу школу представљали су ученици III4 такмичари Ивана Тодоровић и Лазар Станић, модели Невена  Недељкович и Николина Спасић и Катарина Плазинић ученица  I3.

08-09.04.2016. Ученици угоститељске струке наше школе, смер кувар учествовали су на Републичком такмичењу одржаном у Београду.

01. и 02.04.2016. У Новом Саду је одржано Републичко такмичење ученика четвртог степена  угоститељске  струке. Учествовало је 12 школa, екипа наше школе заузела је пето место.

ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ МАЛИГНИХ БОЛЕСТИ

28.03.2016. Дугогодишња сарадња Туристичко – угоститељске школе „Тоза Драговић“ и Превентивног центра Дома здравља у Крагујевцу настављена је предавањем о превенцији малигних болести.

Детаљније

ОБУКА ПОСВЕЋЕНА ВРШЊАЧКОЈ ПОДРШЦИ 

20-22. 03.2016. У оквиру  пројекта „Спречавање осипања ученика из образовног система Србије“  на Златибору је организована обука посвећена вршњачкој подршци  за све школе учеснице у Пројекту.  Обуку је  реализовао експерт уз подршку школских ментора.
Циљ обуке је био:
-унапређење капацитета наставника за организовање и праћење вршњачке подршке
-изградња капацитета ученика за пружање вршњачке подршке
-обезбеђивање одрживости вршњачке подршке у школама
-креирање плана за пружање вршњачке подршке у циљу спречавања осипања ученика из образовног система.

На обуци учествовала два наставника – координатор М.Башчаревић и члан тима задужен за вршњачку подршку Ђ.Спасојевић и три ученика наше школе.

20.03.2016. Општинско такмичење из историје.  Учествовале су четири средње школе, 23 ученика. Нашу школу је представљало шест ученика – Маријана Милановић, Анђела Милић, Александар Никодијевић, Ђорђе Милић, Коста Јанићијевић и Лазар Божић.

21 – 25. 03.2016. На позив Средње поиличне ин струковне школе Бежиград, Љубљана.

делегација наше школе боравила је  у петодневној посети школи из Љубљане. Делегацију наше школе  представљала су два ученика трећег разреда текстилне струке, смер дизајнер одеће-оглед Анела Абдулаховић и Јован Радишић, директор Љубица Башић и професор текстилне струке Вера Миловановић. Током посете ученици и професори учествовали су  у заједничким радионицама, размењивали радна искуства, учествовали на часовима стручне наставе и ишли у обилазак предузећа.

Директорка школе учествовала је на симпозијуму образовања одраслих.

Ова изузетна сарадња наставиће се у месецу септембру 2016 год. када ће њихови наставници са својим ђацима и директором посетити нашу школу.

АКЦИЈА-„ЗДРАВ ОБРОК“

07.- 08.03.2016.  Поводом обележавања 15.марта, Светског дана права потрошача, Ученички парламент наше школе  организово је Дан здраве ужине, са циљем  афирмације здраве исхране и здравог развоја ученика. Свим ученицима и професорима подељена је по једна  јабука као симбол здравља.

08.03.2016. Књижевно вече

БЕСПЛАТНЕ ФРИЗУРЕ ЗА ДАМЕ ИЗ ГЕРОНТОЛОШКОГ

Преузето са сајт РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈЕ КРАГУЈЕВАВ

http://www.rtk.co.rs/drustvo/item/29088-besplatne-frizure-za-dame-iz-gerontoloskog

Извештавала новинарка РТК Александра Петровић.

Ученици школе Тоза Драговић, који се школују за фризере, данас су традиционално, у сусрет Дану жена, правили фризуре дамама из Геронтолошког центра. Ово је заједничка акција школе и установе која брине о најстаријим Крагујевчанима, а реализује се већ девет година.

Ученици другог и трећег разреда фризерског смера, обрадовали су се, када су и ове године видели баке, које су и прошле године фризирали. Кажу да је то потврда њиховог доброг рада, јер је задовољство клијената оно што фризери највише воле. Новом сусрету и новим фризурама, обрадовале су се и кориснице Геронтолошког центра.

Млади фризер, ученик трећег разреда, Лазар Станишић, каже да он и његови школски другари, сваке године чекају Осми март са пуно емоција, јер знају да ће својим радом, допринети да се кориснице Геронтолошког центра лепше осећају и похвале новом фризуром.

Идеја о сарадњи са Геронтолошким центром, рођена је пре девет година као пројекат ученичког предузетништва једне генерације. Међутим, пошто је добро прихваћена од ученика који су остали у школи и генерација које су током година долазиле, остала је као школско власништво.

Школски фризерски салон опремљен је свим потребним средствима за реализацију практичне наставе. Ученици воле међусобно да праве фризуре једни другима, али су отворени и за грађане. Своје услуге не наплаћују по тржишним ценама, већ само симболичним износом, како би покрили трошкови воде и струје.

ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ТРГОВИНСКОГ  ПОСЛОВАЊА одржано је 01.03.2016.год. На такмичењу су учествовали ученици одељења  IV/1 и показали следеће резултате:
1. место –  СтанаИлић
2. место –  МаринаМиловановић
3. место -Катарина Мировић
Ученице које су освојиле прва два места представљаће школу на Републичком такмичењу.
Такмичење су организовали професори Весна Арсенијевић и Велибор Андрејић.

ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ ЖЕНСКИХ ФРИЗЕРА

27.02.2016.  у школском фризерским салону одржано је школско такмичење женских фризера. Учествовало је 5 такмичара а пласирали су се:
1. место-Лазар Станишић III разред (модел Анастасија Мијовић)
1. место-Ивана Тодоровић III разред (модел Невена Петровић)
1. место-Катарина Петровић II разред (модел Сара Петровић)
1. место-Јелена Васиљевић II разред (модел Валентина Костић)
1. место-Јелена Јанковић I разред (модел Љубица Живаљевић)
Прва два такмичара су се пласирала за Републичко такмичење које ће се одржати 8. и 9. априла у Инђији.

Обележавање Дана Светог Саве

Наставничко веће ТУШ „Тоза Драговић“ награђује   ученикe:

  1. Јелена Марић-  II/7, Анела  Aбдулаховић -III/8, Борислав  Падежанин – II/8 за ликовни конкурс Црвеног крста на тему „Један пакетић – много љубави“
  2. НаташаРанчић III /2    -„Свако може да кува“  , промоција школе –техника карвинга
  3. Ненад Ђекић-III /7 , Александар Никчевић-III /7  –   секција услуживања

ЕКСТЕРНО ВРЕДНОВАЊЕ ?

Само Ви нам можете указати на предности и мане овог процеса. Зато,‪#‎uključise
Приступите Упитнику бр. 2 кликом на https://goo.gl/twgArD

Друга фаза пројекта енергетске ефикасности у школама

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја и KfW банке, данас су обишли  средњу ТУШ „Тоза Драговић“ у којој су према речима Слађане Радисављевић, помоћника градоначелника за образовање и надзор над инвестицијама у ванпривредним делатностима, неопходни радови на замени дела столарије, уређењу фискултурне сале и радови на промени начина грејања. Проблем енергетске ефикасности биће решен и у Првој крагујевачкој гимназији, коју свеобухватна реконструкција очекује у 2017. години.
Преузето са сајта:
http://www.kragujevac.rs/Prva_faza_projekta_energetske_efikasnosti_u_skolama-43-1-9072
Преузето са сајта:
http://www.rtk.co.rs/kragujevac/item/28399-ulaganje-u-skolske-objekte
УПИТНИК О ЕКСТЕРНОМ ВРЕДНОВАЊУ
Ово је први од четири упитника који ће нам помоћи да сазнамо ваше мишљење о процесу екстерног вредновања (ЕВ) кључних области рада школе.
Упитнике ћемо вам слати сваког четвртка, или их можете пронаћи од 9 часова на друштвеним мрежама МПНТР.
Фејбук: https://www.facebook.com/mpntrrs
Твитер: https://twitter.com/MPNTR
 Ваше мишљење нам је важно! Зато, #‎uključise
Попуни упитник на линку: https://goo.gl/938kHo
ЕМИСИЈА РТК 10 МИНУТА

АКЦИЈА О.О. ЦРВЕНОГ КРСТА

О.О. Црвеног Крста наше школе, којом руководи професор  Мирјана Марковић, направила је и уручила 50 пакетића сиромашним ученицима школе.

Crveni Krst.jpg

ПОСЕТА УЧЕНИКА ШКОЛЕ „ВУКАШИН МАРКОВИЋ“

У оквиру промотивних активности ТУШ „Тоза Драговић“ је у петак 04.12.2015. године угостила ученике и наставнике школе „Вукашин Марковић“. Гости су се у оквиру сопствене професионалне орјентације упознали школским простором, образовним профилима које нуди наша школа, а највише времена су провели у кабинету угоститељства, упознајући се са радом кувара и посластичара који су за основце припремили и послужили палачинке у знак добродошлице.

САРАДЊА СА „КОЛОМ СРПСКИХ СЕСТАРА“

У петак 04.12.2015. одражано је предавање на тему алкохолизма „Алкохол и млади“ у организацији „Кола српских сестара“ за 50 ученика првог и другог разреда. Дугогодишња плодна сарадња са овим удружењем настављена и ове школске године. Чланице кола су овом приликом уручиле хуманитарну помоћ у новцу, књигама, одећи и пакетима хране и хигијенских производа за ученике наше школе којима је ова помоћ драгоцена и неопходна.

САЈАМ ТУРИЗМА И СЕОСКОГ ТУРИЗМА

Сајам туризма и сеоског туризма је ове године одржан од 26-28.11.2015. на Шумадија сајму.

ТУШ „Тоза Драговић“ је и ове године учествовала на Сајму туризма и сеоског туризма, настављајући сарадњу са Градском туристичком организацијом. Школа се представила својим штандом, где су пружане информације о образовним профилима и активностима у школи и где је дељен рекламни материјал.

Током отварања сајма, ученици образовног профила угоститељски техничар су послужили присутне госте сајма фламбираним бресквама, ананасом и палачинкама и притом привукли валику пажњу посетилаца сајма. Истовремено ученици образовног профила кулинарски техничар приказали су радове резбареног воћа и поврћа техником карвинга, као и сам поступак израде, при чему су атрактивношћу изложених експоната побрали похвале посетилаца сајма.

Четрдесет ученика образовног профила туристички техничар су учествовали као волонтери на штандовима свих присутних излагача на сајму. Другог дана сајма ученице образовног профила  дизајнер одеће су учествовале као манекени на модној ревији у оквиру сајамског програма, док су ученици конобари током представљања излагача у поподневним часовима служили храну и пиће на штанду Градске туристичке организације.

Трећег сајамског дана школа се представила на завршној коктел партији, за коју су ученици кулинарски техничари припремали слано и слатко послужење за 150 особа, посетилаца и излагача на сајму.

http://www.ikragujevac.com/vesti/32615-prezentacija-trgovinsko-ugostiteljske-skole-toza-dragovic.html

sup.jpg

ЈАВНИ ЧАС

27.11.2015. Средња трговинско угоститељска школа “Тоза Драговић” из Крагујевца организовала је   јавни час ученицима струке конобар и угоститељски техничар. На часу услуживања наставника Адама Кочана у организацији “Асоцијације сомелијера Шумадије” одржао је јавни час са темом “Правилан сервис вина”. Гост предавач је председник СЕРСА (Удружење професионалних сомелијеа Србије) Дејан Живкоски.