Блог

1. ЈУНИОРСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ КУЛИНАРСКИ ФЕСТИВАЛ

Извештај са такмичења гастро фестивала

Од 01.  до  03.11.2013. године одржан је први јуниорски интернационални гастро фестивал на Шумадија сајму, на коме су учествовали и ученици наше школе.

У такмичарском делу учествовали су ученици   IV/2,  кулинарски техничар:

У категорији модерно јело такмичили су се:

          Николић Лука

          Јанићијевић Небојша

У категорији јела од тестенина такмичили су се:

          Васиљевић Филип

          Милановић Александар

    За најбољи млади тим кувара такмичили су се:

           Ђукић Мирослав

          Јаковљевић Урош

          Милановић Александар

Поменути ученици су својим учешћем на овом такмичењу, стекли нова искуства, знања и вештине из области куварства и поред тога упознали врхунске куваре.

Ученике  за такмичење припремала је наставник куварства Наталија Марковић уз подршку својих колега, наставника Стаменке Луковић, Предрага Станковића и професора енглеског језика, Соње Нишић Јовичић и Јелене Јовановић, као и професора Љиљане Милићевић и директора школе Љубице Башић, које су својом подршком и сугестијама помогле да такмичарска  екипа на најбољи начин презентује нашу школу, на овом престижном такмичењу.

Треба поменути и ученике који су као волонтери помогли у организацији гастро фестивала,то су обављали ученици туристичке и угоститељске струке као и ученици III/3, кулинарски техничар и III/5 кувар, као и ученица II/4 кувар, Петровић Марија која је нашим такмичарима била техничка подршка. Кординатор наше школе био је наставник услуживања Драгослав Арсенијевић.

Ово такмичење колико је било важно за ученике толико је било и за нас наставнике јер смо имали прилику да видимо и упознамо светска имена кулинарства.

Наталија Марковић, наставник куварства и практичне наставе

03.11.2013. ХРОНИКА САЈМА

02.11.2013. ХРОНИКА САЈМА

01.11.2013. ХРОНИКА САЈМА

01-03.11.2013 . Ученици наше школе угоститељске и туристичке струке узели активно учешће на КГастро фестивалу – 1ST Young Chef Culinary Challenge 2013. (ПРВИ ЈУНИОРСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ КУЛИНАРСКИ КУП) који је одржан на Шумадија сајму у Крагујевцу.
Организатори фестивала су Шумадија сајам Крагујевац и Гастромаг магазин Београд.


КГастро фестивал је одржан под покровитељством Града Крагујевца уз подршку Master Chef Serbia, и у сарадњи са Serbian Junior Chefs Club
и Lady Chef Club.
Фестивал је на једном месту окупио младе куваре из Србије и света (Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Бугарска, Румунија, Македонија, Словенија, Грчка, Турска, Русија, Либан…). Такмичење  се одржавало у шест  боксова – тј. професионалних кухиња, а догађаје са такмичења забележиле су бројне медијске куће. Осим такмичарског дела, фестивал је имао и велики пословни утицај на развој гастрономије, туризма и прехрамбене индустрије у Србији и региону, а спонзори ове манифестације су највеће компаније прехрамбене индустрије и Град Крагујевац.
Допринос овом такмичењу дао је велики број еминентних стручњака из иностранства. Судије које су делегиране за ово такмичење били су искључиво из иностранства, са дугогодишњим искуством на оваквим или сличним такмиче

Интервју са Kimberli Brok Braun

њима (Грчка, Бугарска, Румунија, Велика Британија, Словенија, Хрватска, САД, Пољска…).
Такође, ово је по први пут у Србији представљање удружења Master шефова, као и еминентних кулинара из најпрестижнијег светског удружења Master шефова – World Master Chef Society из Лондона
.

 ДЕШАВАЊА

Поред такмичарског дела, у оквиру фестивала  одржано и низ едукативних радионица:
Master Chef радионица – едукација и пракса, Cooking show, Молекуларна гастрономија, Carving (резбарење воћа и поврћа), фигуре од леда, предавање о зачинима, предавање о ножевима, сомелијери (слагање хране
и вина), баристи (припрема кафе), представљање традиционалне српске кухиње, Предавања Института за заштиту здравља (хигијена и нутриционизам), национална служба за запошљавање (предност професије и могућност запослења).
Фестивал је имао и хуманитарни карактер – припремљено се 1000 оброка који су били подељени социјално угроженим становницима Крагујевца и незбринутој деци.

Текст преузет са сајта www.trecasmena.rs

Извештај о одржаној едукативној трибини на тему Српска народна јела у шумадији

Трибина је одржана дана 01. 11. 2013. У 15 часова у медија центру Шумадија сајма.

На трибини су учествовале:Стаменка Луковић наставник куварства, Лолита Кљунић професор путева хране уз неизмерну подршку Јасминке Елез професора информатике, Славице Игрутиновић професора агенциског пословања, која је са својим ученицима отворила трибину.

Ученици су на српском и енглеском језику упознали учеснике са Шумадијом и њеним знаменитостима. Професионалну помоћ пружиле су Наташа Јањић, Јелена Јовановић и Соња Нишић –Јовичић професори енглеског језика.

У завршном делу излагања у саставу радионице која је била саставни део ове трибине учесници су били послужени традиционалним јелима која се припремају у Шумадији. У припреми ових јела подршку ученицима IV-2 , кулинарски техничари дала је наставник практичне наставе Зорица Славковић, док су ученици  треће године смер конобар послужили припремљена јела уз подршку наставника Владимира Арсенијевића.

Трибини су пред директорке, колега и ученика наше школе , присуствовали преставници медија, колега из других школа а испред организатора Итернационалног купа Милица Алексић професор куварства у средњој угоститељској школи у Београду . При томе је дала своју оцену успешности едукативне трибине уз коментар“ одлична презентација наставних метода које су различите а повезане у једну интересантну целину на конструктиван начин“.  

Лолита Кљунић, професор

ЧАС СОМЕЛИЈЕРСТВА

25.10.2013. Бивши ученик наше школе Душан Вранић а сада предавач предмета европска вина у Школи винарства у Филаделфији и менаџер на броду- ресторану одржао је час сомелијерства-презентације вина ученицима наше школе. Час је одржан у циљу мотивације наших ученика, преношења знања, искустава и нових трендова који владају у области сомелијерства и свакако представља пример добре праксе који би требало користити кад год за то постоји прилика. Часу присуствовали локални медији.