Блог

Принцеза Катарина Карађорђевић у посети школи

Њено Краљевско Височанство Катарина Карађорђевић је заједно са г-ђом Вивијен Нојес Томас – директорком за пројекте у Cristallhouse фондације у Европи посетила Крагујевац, 14.03.2013. год. где је у последњих пет година уз помоћ Фондације Њ.К.В. Принцезе Катарине реализован пројекат стручног усавршавања деце из социјално угрожених породица са територије града Крагујевца.

– Фондација Њ.К.В. ПРИНЦЕЗЕ КАТАРИНЕ КАРАЂОРЂЕВИЋ и Град Крагујевац су 2003. године опремили школски женски фризерски салон у центру града за обављање практичне наставе са технологијом рада за образовни профил женски фризер.

– Женски фризерски салон у току обављања практичне наставе ради са трећим лицима, што омогућава стицање стручних знања и развијање вештина које пружају  компетенције примерене захтевима савременог тржишта

–  У женском фризерском салону ученици реализују сваке године хуманитарне акције у сарадњи са социјалним партнерима школе

–  Поводом 8. марта кориснице услуга Геронтолошког центра добијају нове  фризуре

–  Ученици оштећеног слуха су такође чести гости нашег фризерског салона

– У наставку  сарадње 2009. год. је преко представника Града Крагујевца договорена реализација пројекта „CHRISTEL HOUSE EUROPE – CHRISTEL HOUSE ШКОЛСКИ ПРОГРАМ У КРАГУЈЕВЦУ, ЦЕНТРАЛНА СРБИЈА“.

–  Основна школа „Вук Караџић“ је била носилац пројекта, а Трговинско-угоститељска школа „Тоза Драговић“ је реализовала две обуке и то за 10 конобара и 10 помоћника женског фризера у вредности од 5000 $.

–  Национална служба за запошљавање је на основу договорених критеријума  одабрала по 10 полазника за сваку од обука.

–  У периоду 02.11.2009.-01.12.2009. године изведена обука за конобара са циљем програма: Оспособљавање полазника за пријем, прихват и квалитетно услуживање гостију у угоститељским објкектима,  у трајању од 150 сати.

– Извођење обуке је било предвиђено кроз теоријски део обуке, кабинетске практичне вежбе и практичну наставу у угоститељским објектима.

– Теоријски део обуке и кабинетске практичне вежбе су одржане у кабинету услуживања у ТУШ „Тоза Драговић“, док је практична настава обављена у угоститељским објектима у Крагујевцу, са којима школа сарађује.

–  Десет полазника је редовно похађало обуку и задовољило услов пролазности.

–  Тренери на обуци су били професори услуживања са практичном наставом: Драгослав Арсенијевић и Горан Михаиловић. Координатор за обуку за конобара је професор Љиљана Милићевић.

–  У периоду 02.11.2009.-05.12.2009. године изведена обука за помоћника фризера са циљем програма: Оспособљавање полазника за обављање једноставних радних операција на радном месту помоћника фризера, у трајању од 150 сати.

–   Планирани фонд часова реализован је кроз теоријски и практини рад, као и кроз практичну наставу у фризерским салонима.

–  Теоријски део обуке и кабинетске практичне вежбе су одржане у  фризерском салону школе ТУШ *Тоза Дарговић*, док је практична настава обављена у приватним  фризерским салонима у Крагујевцу, са којима школа сарађује.

–   Девет полазница је редовно похађало обуку и задовољило услов пролазности

–  Тренери полазника на обуци били су наставници Практичне наставе са    технологијом рада: Снежана Николић и Сандра Тошовић. Координатор за обуку за помоћника фризера је професор Љубица Башић.

– Полазници су анкетирани и били су задовољни садржајем обуке и стеченим знањем и вештинама, сматрајући да су стекли добру основу за евентуално бављење  новим занимањима и да им се отварају нове могућности за тражење посла.

Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина Карађорђевић је са г-ђом Вивијен Нојес Томас посетила час енглеског језика у одељењу III5 код професорке Соње Нишић-Јовичић и у једночасовном разговору ученици су представили рад школе и будуће потребе за развој фризерске струке.

Потом је Принцеза Катарина са гостима посетила женски и мушки фризерски салон и погледала ревију свечаних такмичарских фризура, којом је била одушевљена.

Током разговора наговештен је наставак сарадње школе и фондације „CHRISTEL HOUSE EUROPE – CHRISTEL HOUSE“, ради побољшања услова школовања наших ученика.