Обавештења

ОД 06.09.2021. ПРЕЛАЗАК НА КОМБИНОВАНИ МОДЕЛ НАСТАВЕ

Поштовани,на основу Одлуке Тима за школе и Стручног упутства МПНТР, од 06.09.2021. прелазимо на  ІІ модел – Комбиновање наставе и учења у школи и наставе и учења на даљину.       Одељењске старешине ће обавестити ученике и родитеље и извршити припрему и поделе одељења на групе.

Настава у нашој школи по овом моделу ће се реализовати комбиновањем наставе и учења на даљину са непосредним радом у школи, што, између осталог, подразумева следеће:

  Уколико је број ученика у одељењу мањи од 16 (само модни кројачи) сви облици образовно васпитног рада реализују се без поделе на групе непосредним радом у школи.

Ученици у одељењима која имају преко 16 ученика деле се у две групеНепосредан образовно-васпитни рад у школи се организује по групама на следећи начин: једне недеље прва група понедељком, средом и петком а друга уторком и четвртком. Наредне недеље групе присуствују непосредно настави по обрнутом распореду.

Вежбе и практична настава који се изводе у школи се такође деле на групе јер су  поједине учинице и кабинети које се користе за овај вид наставе мале и неприлагођене.

Оцењивање ученика по овом моделу наставе се реализује када су ученици у школи, уважавајући све принципе оцењивања;

Ученици једне групе, када имају наставу у школи присуствују свим часовима по утврђеном распореду. Часови трају по 45 минута. Постоје два велика одмора која се користе за чишћење и дезинфекцију учионица, ходника, радионица, кабинета, библиотеке и свих других простора у школи који се користе за наставу и учење.

У наставним данима када група ученика не долази у школу већ реализује наставу и учење на даљину, треба тежити да се сви предвиђени наставни садржаји реализују на најоптималнији могући начин. Приликом припремања за наставу и учење у школи кроз непосредни рад, наставници треба да израђују припреме у дигиталном обликукако би се оне могле користити и у моделу наставе и учења на даљину (питања, задаци, материјали за учење и вежбање итд). Наставне садржаје ученицима достављати унапред или током њиховог боравка на непосредној настави; Такође, ученици прате часове преко изабраног система за управљање учењем (платформе за учење) Гугл учионица и помоћних средстава (Вибер, Воцап…);

Препоручујемо стручним већима наставника да заједнички припремају и деле наставне садржаје. Ово је посебно важно за нашу школу у којој један исти наставни предмет, у истом разреду и по истом или сличном програму, реализује више наставника. Пожељна је сарадња у циљу дељења наставних ресурса и између школа у оквиру заједница школа односно стручних друштава појединих наставних предмета. Користиће се подршка настави и учењу на даљину, путем снимљених видео часова који су доступни за коришћење на порталу за онлајн наставу https://www.mojaskola.gov.rs, као и на порталу PTC Планета.

Молим све запослене и ученике да посебно воде рачуна о поштовању свих епидемиолошких мера (ношење маски, постовање дистанце, дезинфексија руку…).