Блог, Летопис

Школска 2016/2017

 

 

 

ЧАС ПРЕКО СКАЈПА СА РУСИМА

У библиотеци наше школе, 2. марта 2017. године, одржан је још један неуобичајен час са ученицима 9-ог разреда школе № 33 из Смоленска у Русији. Наиме, ученици наше школе који уче руски језик су уживо, преко скајпа учествовали у заједничком програму са ученицима из Русије. Тема часа је била «Обичаји и традиција», а причало се углавном о томе како се прославља најрадоснији хришћански празник Божић у Србији и Русији.

Наши ученици су на руском језику излагали о традицији словенских народа и о српским обичајима за Нову годину и Божић. Мина Младенић је као солиста отпевала «Божић, Божић, благи дан» на српском и «Выйду я в поле с конём» на руском језику, а сви остали смо је пратили у рефренима.

Руски ученици су такође говорили о својој традицији, чак су били обучени у своје народне ношње и уз песму и плес, показали су нам неке своје обредне обичаје. Било је живо и весело, разговарали смо и одговарали једни другима на питања. Циљ часа је у потпуности постигнут – ученици су добили више вере у сопствено језичко и културолошко знање. Код свих учесника часа се јавила жеља да се овакав вид комуникације понови, тако да ће се следећи час «преко скајпа» одржати већ почетком маја.

Часу су присуствовале колеге Радовић Сузана, Михајловић Горан и Жиловић Иван. Гавриловић Љиљана, директор школе је одржала поздравни говор на руском језику, а часу је присуствовала и Бабић Тамара из Протокола Скупштине града. Час су водиле професорке руског језика Павловић Весна и Милојевић Јелена.

Ученици који су учествовали у реализацији часа су туристички техничари 4/5 и 1/5. То су: Младенић Мина, Лукић Тамара, Вученовић Милица, Васић Невена, Петровић Драган, Милићевић Анђела, Сталетовић Тамара, Гашић Јована из 4/5 и Жиловић Лука, Пешић Тања, Живановић Душица, Митровић Александра из 1/5. Постоји већ устаљена сарадња са ученицима из Прве техничке школе који уче руски. Овог пута са нама су биле ученице 2/1 Ракић Снежана, Дамјановић Катарина, Илић Марија и Радовановић Невена.

Надамо се и радимо на томе да се комуникација међу младим генерацијама настави, као и да се и даље развија њихова љубав према језицима и –  како према својој култури, тако и према другим културама.

Милојевић Јелена                                                                                                                            професор руског језика

САРАДЊА СА ШКОЛОМ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ

28-31.03.2017.  Представници ТУШ „Тоза Драговић“ у саставу два ученика II-7, дизајнер одеће: Александра Лукић и  Милица Раковић  и два наставника Ј.Елез и В. Миловановић боравили су у четверодневној посети школи из Љубљане. Ово је друга посета представника наше школе која се реализује у оквиру Еразмус пројекта, размене ученика.

Том приликом ученици и наставници присуствовали су  радионицама из стручних предмета, као и часовима историје и енглеског језика. Осим наше школе у Словенији су боравили директори и наставници Политехничке школе из Крагујевца, Економске школе из Чачка и директор Дома ученика из Крагујевца. За наставнике и директоре  огранизоване су посете Сајму аутомобила, салону аутомобила фирме Порше. Уприличен је разговор за директором фирме и пренесена његова искуства о сарадњи школе и фирме, врстама уговора који се склапају и обавезама свих уговорних страна. Домаћини су организовали  излете до познатог скијашког центра у Крањској Гори, обилазак скакаоница на Планици и надалеко чувеног Бледског језера, цркве у Брезју као и обилазак града. Ученици и професорка В. Миловановић  били су у прилици да погледају модну ревију  Fashn week , коју су организовали студенти факултета из Љубљане.

Посећене смо чувене терме Чатеж и водени град Острожац.

Ученици су били смештени код својих вршњака . Дружење деце, пријатељства која су наставници склопили са колегама из Словеније, атмосфера и искуства која су размењена, љубав и срдачност која нам је пружена представљају  непроцењивувредност и нешто што ће свако од присутних памтити и што  ће се наставити на следећим сусретима који су планирани за септембар.

ПОБЕДНИЦИ КАЛФЕ 6

Шести циклус такмичења средњошколаца „Кухињски калфа“ завршен је 28.02.2017.. Победник је Трговинско-угоститељска школа Тоза Драговић. Ученици су спремали Воћне корпице.

 

Погледајте снимак гласања…

ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ ФРИЗЕРА 22.02.2017.

У среду 22.02.2017. у школском фризерском салону одржано је школско такмичење за женске фризере. Радни задатак је  био израда свечане пунђе.

  1. место деле две ученице: Катарина Петровић 3/3 са моделом Јеленом Гавриловић и Никола Дамјановић 3/3 са моделом Тамаром Данић
  2. место су освојила два такмичара: Тамара Домазет 3/3 са моделом Иваном Ђурић и Анђела Вучковић 3/3 са моделом Сандром Тошић

ПРОСЛАВЉЕНА ШКОЛСКА СЛАВА

27.01.2017. у просторијама школе прослављена  је Школска слава „Свет Сава“. Изведен је пригодан програм који је припремила драмска секција коју су водиле професорке српског језика и књижевности Марија Лукић и Радица Павловић. Музички програм припремила професорка Валерина Николић-Вучетић. Пригодну беседу припремио и прочитао професор верске наставе Миладин Мутавџић. Колачар славе Милутин Пантовић-власник ресторана „Палас“ колач је предао представицима компаније Дунав осигурање.

Награђени ученици за школску славу

12 МЕДАЉА И ПЕХАРА  ЗА УЧЕНИКЕ НАШЕ ШКОЛЕ НА 30-ТОМ ЗБОРУ УГОСТИТЕЉСКИХ И ТУРИСТИЧКИХ РАДНИКА СРБИЈЕ

Преузето са сајта РТК

Збор угоститељских и туристичких радника Србије, 30. по реду, одржан је од 23. до 25. новембра у хотелу Шумарице.
Поред такмичарског дела, ова национална манифестација је и место сусрета домаћих стручњака у области кулинарства, услуживања и туризма.


На Збору је презентована опрема и производи намењени угоститељству и туризму, туристичке понуде, изложбе сувернира, предмета домаће радиности и уметничког занатства.
На Збору угоститељских и туристичких радника Србије у осам дисциплина надеметали су се и ученици Трговинско-угоститељске школе „Тоза Драговић“ и освојили 10 златних, две сребрне медеље и два пехара, као апсолутни победници у дисциплинама практични рад-услуживање и практични рад-кување јела по менију.

Преузето са сајта РТК
Шумадија сајам, од 24. до 26. новембра, биће домаћин, осмог по реду Међународног сајма туризма и сеоског туризма, на коме ће учестовати преко стотину излагача из земље и иностранства.
Биће то прилика, да се на на најбољи начин обједини туристичка понуда Србије, и презентира посетиоцима – речено је на данашњој конференцији за штапу.
У медија Центру Шумадија сајма, три сајамска дана биће испуњена атрактивним презентацијама, више од стотину учесника из земље и иностранства, едукативним радионицама, а четврти пут по реду, биће органозован и сајам зимница.
Туристичка организација Крагујевац, која је организатор и овог осмог по реду Међународгог сајма туризма и сеоског туризма, припремила је атрактивну презентацију, са посебним акцентом на сеоски туризам.
Међународни сајам туризма и сеоског туризма, у Крагујевцу, на Шумадија сајму трајће од 24. до 26. новембра, а очекује се да се на најбољи начин објединити туристичку понуду Србије, и презентирати је на изузетном нивоу, нарочито у области туризма.Учешће на сајму узеће и ученици Трговинско-угоститељске школе „Тоза Драговић“.
Извештава новинарка РТК Славица Ђукичин
.Преузето са сајта РТК
Трговинско угоститељска школа „Тоза Драговић“ прославила је данас свој дан.
Захваљујући Министарству просвете и локалној самоуправи, у протеклом периоду, створени су услови за квалитетнији рад ђака и профестора, а ученици ове образовне установе освојили су бројне награде и медаље на такмичењима, речено је на свечаности поводом Дана школе.
Дан школе је прилика да се сумирају постигнути резултати, али и представе новине у школи.
У сарадњи са градом, ресорним министарством и Канцеларијом за јавна улагања замењена је компелтна столарија, реновирани су тоалети и реконструисана фискултурна сала која је оштећена током поплава 2014. године.
Тиме су, оцењује Љубица Башић, директорка школе унапређени услови рада и за ученике и за просветне раднике.
Ову образовну установу похађа близу 800 ученика. У претходној години учествовали су на бројним литерарним и ликовним конкурсима и такмичењима са којих су се увек враћали са наградама и медаљама.
Посебно је био запажен и међународни успех бивших ученика школе са Хореца асоцијацијом.
Ученике школе “Тоза Драговић“ очекује учешће на крагујевачком Сајму туризма и етно-туризма, на Шумадија сајму, на коме ће представити своја кулинарска умећа и декорације, али и такмичење на Збору угоститељских радника Србије, где ће се надметати у чак осам дисциплина.
Извештава новинарка РТК Нина Бајић.
НОВА СЕЗОНА СЕРИЈАЛА КУХИЊСКИ КАЛФА
Ученици наше школе у првој епизоди шесте сезоне припремали су  ВОЋНЕ КОРПИЦЕ
.https://www.facebook.com/696268700402626/photos/ms.c.eJxFzskNwEAIBMGMLI7lmPwTswVeeFJqEKwIVdBxuIjxwwWZoS4JtYUqPAe8C78A7uIMHBKYwRZqReYG0AX98I0FGQv9mF5gqiLwAvpnJjU~-.bps.a.1397338836962272.1073741891.696268700402626/1397339046962251/?type=3&theaterhttps://www.youtube.com/watch?v=MxsoazkcIRE&feature=youtu.be

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИЈИХ ОСОБА

Дружење корисника Геронтолошког центра и заједничким припремањем здраве хране са ученицима средње школе “Тоза Драговић“, отпочео је програм обележавања Међународног дана старијих особа – 1. октобра у Крагујевцу. Предавање о здравој исхрани у трећем добу одржала је др Катарина Видосављевић из ТУШ “Тоза Драговић“, док су бивши и садашњи ученици ове школе демонстрирали припрему хроно хлебова. У преподневним сатима, у фризерском салону средње школе “Тоза Драговић“, организоавно је бесплатно фризирање најстаријих суграђанки. Детаљније

image002.jpgDSCN4611.JPG

Прузето са сајта РТК Крагујевац-среда, 28 септембар 2016 16:10
Аутор: Бојана Крстић

РЕКОНСТРУИСАНА САЛА ТУШ „ТОЗА ДРАГОВИЋ“

У комплетну реконструкцију фискултурне сале и тоалета у Трговинско-угоститељској школи „Тоза Драговић“ уложено је око 20 милиона динара, а новац је обезбеђен посредством Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије.
То је једна од значајнијих инвестиција реализованих у овој образовној установи, у циљу стварања бољих услова за рад и учење.
Услови за одвијање наставног просеца у Трговинско-угоститељској школи „Тоза Драговић“ испуњавају све стандарде, али се интензивно ради на њиховом побољшању.
Уз финансијску подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја замењена је комплетна столарија и набављен школски намештај, док су уз помоћ Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије реконструисани тоалети и фискултурна сала. Осим тога, набављено је и десет рачунара.
Школа успешно сарађује са крагујевачком ХоРеЦа асоцијацијом, а потписница је и бројних споразума са сродним образовним установама, међу којима је у Струковна поклична школа из Љубљане.Сарадња, која подразумева размену ученика и наставника, а односи се на област текстлства, има вишеструки значај.Трговинско-угоститељску школу „Тоза Драговић“ похађа нешто више од 700 ђака. +Интересовање за наставак школовања у овој образовној установи је задовољавајуће, као и могућност за запошљавање матураната ТУШ-а након завршетка школовања.
Прузето са сајта РТК Крагујевац – четвртак, 22 септембар 2016 16:50
Аутор: Бојана Крстић
КРАГУЈЕВАЧКИ КУЛИНАРИ ОСВОЈИЛИ 21 МЕДАЉУ

Kragujevački kulinari osvojili 21 medalju

https://www.youtube.com/watch?v=0AhS507-LnE

Бивши ученици Трговинско-угоститељске школе „Тоза Драговић“, као чланови крагујевачке ХоРеЦа асоцијације, постали су светски шампиони у гриловању јела од млевеног меса на највећој смотри кулинара, која је недавно одржана у Румунији.
Једини представници Србије на овом такмичењу, у веома јакој конкуренцији, освојили су укупно 21 медаљу.
Спој талента, свакодневног усавршавања и, пре свега, знања стеченог током школовања, резултирао је изузетним успехом младих крагујевачких кувара на највећем светском такмичењу кулинара које је недавно одржано у Румунији.
На успех крагујевачких кувара посебно су поноси у Трговинско-угоститељској школи „Тоза Драговић“. У овој образовној установи наглашавају и значај сарадње са ХоРеЦа асоцијацијом, с обзиром на могућности која она пружа ђацима након завршетка школовања.
За титулу светског прака на овом такмичењу борило се више од 500 кувара, а тим из Крагујевца, као једини представник Србије, осим златне медаље и титуле шампиона, освојио је 9 сребрних и 11 бронзаних одличја. Задатак ХоРеЦа асоцијације била је припрема јела од пилетине, говедине, свињетине.

ПЛАНИНАРСКА СЕКЦИЈА

Дана 10.9.2016. у организацији Планинарског друштва Жежељ одржана је 18. по реду републичка акција Гледичка трансверзала. Учествовало је 507 планинара  и 30 друштава из целе Србије. 24 ученика и 4 професора наше школе учествовало је на овој акцији. Пешачили су дужом стазом од 17 km , са успоном од 670m и силаском од 780 m која је водила од насеља Бајчетина (690 m), преко Дуленског Црног врха (897 m), врха Орловице (680 m), Трешњевачке реке (400 ), врха Дрен (707 m) и до Планинарског дома у Аџиним ливадама (575 m). Друга стаза водила је од планинарског дома (575 m), преко Градине (564 m), манастира Каменац (362 m), Мале реке (401 m)  до планинарског дома у дужини од 15 km, успоном од 530 m и спуштањем од 530 m.

Дана 24.09.2016. у организацији Туристичке организације Крагујевац одржна је пешачка тура под називом „Колевка српске индустрије“. Учествовало је 10 ученика наше школе и једна ученица економске школе. Обишли смо музеј Стару ливницу, Другу техничку школу и центар.

22.10.2016. у организацији Туристичке организације Крагујевац изведена је водичка тура „In vino veritas“. Посећена је винарија Рујевица која се налази у Драчи код Крагујевца. У овој акцији учествовало је 19 ученика и два професора школе.

ИЗВЕШТАЈ О ПОСЕТИ ДЕЛЕГАЦИЈЕ СТРУКОВНЕ ШКОЛЕ ИЗ ЉУБЉАНЕ

У периоду од 12.до 16.09.2016. године нашу школу посетили су ученици и професори Средње струковне школе из Бежграда, Љубљане. У том периоду реализован је низ заједничких активности:

13.09.2016. Професорка школе из Љубљане Б.Клеменц и професорке наше школе Ђ.Спасојевић и В. Миловановић  одржале су заједнички час цртања и сликања (цртање портрета) за ученике-госте и ученике одељења III 7- дизајнер одеће – оглед.

14.09.2016. Организован је једнодневни излет за ученике школе и госте у Чачак и Овчар Бању. Организован је обилазак манастира и меандра Западне Мораве.  У Економској школи у Чачку одржана је радионица за све присутне –презентација СВОТ анализе.

15.09.2016. У нашој школи одржана је радионица салветне технике (декупаж) на подметачима за чаше за госте из Словеније , госте из Чачка и ученике наше школе.  У послеподневним сатима организован је  излет у Тополу, посета цркви Светог Ђорђа на Опленцу, маузолеју династије Карађорђевић, кући Краља Петра, Караћорћевој цркви и Карађорђевом конаку.

16.09.2016. Организован је свечани испраћај гостију из Словеније  и договорен поновни сусрет у марту 2017. год.

СЕКЦИЈА ЗА ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ

ЛИКОВНИ КОНКУРСИ
20.09.2016.Ученице наше школе Јелена Марић, Стефана СтBogorodicaајић (III7) и Милица Ранковић (II7)  учествовале  су на ликовном конкурсу поводом VII Госпоинских свечаности. Конкура расписала Епархија шумадијска , Град Крагујевац и Школска управа. Тема:  „У лику Богородице образ мајчин видим“.
20.11.2016. Поводом манифестације „Доста су свету једне Шумарице“ расписан је  Међународни ликовни конкурс (Србија, Црна Гора и Република Српска ) за ученике средњих школа  на тему „Сви тренутно живи настоје да се за живота остваре најбоље што могу“. Учествовали су чланови секције за цртање и сликање и одељења дизајнера одеће (II и III разред): Јована Стојановић, Јелена Марић, Стефана Стајић, Никола Јаковљевић, Милица Величковић, Ивана Ковачевић, Никола Којић,  Милица Ранковић  са осам ученичких радова (пројектних задатака).

23.11.2016. Ученици одељења (I7 и II7), дизајнери одеће посетили изложбу „Јастуци“ из збирке одељења за етнологију Народног музеја у Крагујевцу. Ученици су на изложби могли да виде ткане, везене и јастуке за даривање који су били саставни део покућства сваког домаћинства у XIX и XX веку.

05.12.2016. На ликовном конкурсу за најлепшу новогодишњу честитку, који је расписао Црвени крст Србије и Црвени крст Крагујевца на тему „Један пакетић-много љубави“ ученица    Анела Абдулаховић (IV4) награђена је школским прибором .

23.02.2017. Ученици одељења III-7 посетили су Мали ликовни конкурс салон Народног музеја у Крагујевцу и присуствовали изложби  Анђеле Мицић „ Метармофоза успомена“.

20.03.2017. Секција за цртање и сликање учествовали су на ликовном конкурсу који је расписао Регионални центар за таленте „Михајло Пупин“ Панчево. Послато је 10 ученичких радова (одељења  II-7 и III-7).

Радови ученика:

07.04.2017. На ликовном конкурсу који је расписао Црвени крст Србије на тему „Крв живот значи“ учествовали су ученици:Николина Марковић II-7, Анђела Вучковић III-3,  Никола Којић Наталија Раковић Борис Вујичић,  Марјана Спасић (II-7), Анастасија Младеновић , Ана Ивановић (I-7),  Стефана Стајић III-7, Марија Радовановић I-7, Јована Павловић I-7  (два рада), Теодора Милановић I-7,Милица Раиновић.

11.04.2017. Радови ученика на ликовном конкурсу наше школе, на тему „Осликавање ускршњих јаја“

Dodela knjga

11.05.2017. На традиционалној изложби под називом „Хуманизам у дечијем стваралаштву” за учешће на конкурсима Црвеног крста похваљене су ученице: Јована Павловић} (I7), Марија Радовановић (I7), Милица Ранковић (II7) и Наталија Раковић (II2). Награду као најуспешнији аутор примила је ученица Анђела Вучковић (III3).

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ВАНРЕДНЕ УЧЕНИКЕ  АПРИЛСКИ РОК  20-24.04.2017.

КОНСУЛТАЦИЈЕ ЗА АПРИЛСКИ  ИСПИТНИ РОК ОДРЖАЋЕ СЕ ОД 10. ДО 12.04.2017. ГОДИНЕ. –РАСПОРЕД  КОНСУЛТАЦИЈА

 – ПРИЈАВЕ КОЈЕ НИСУ НА ВРЕМЕ ИЗВРШЕНЕ НЕЋЕ СЕ ПРИХВАТИТИ

 ТЕЛЕФОН: 034 6338-595

Жиро рачун: 840-1071666-98, позив на број 65