ПРИМЕРИ ДОБРЕ ПРАКСЕ

2015/2016

КРАГУЈЕВАЧКИ ЂАЦИ ПРЕКО ИНТЕРНЕТА ОДРЖАЛИ ЗАЈЕДНИЧКИ ЧАС СА ВРШЊАЦИМА ИЗ ПОЉСКЕ И РУСИЈЕ

27.04.2016. Наставља се сарадња наше школе  са бившим ученицима школе- сада успешним студентима факултета широм Србије. Јелена Борисављевић а студент прве године Београдског факултета за модни дизајн одржала је час цртања и сликања ( цртање женске фигуре ) ученицима одељења II7  дизајнер одеће – оглед.

Поред цртања женске фигуре ученицима је пренела искуства како своју креативност и таленат могу преточити у визуелне форме које ће имати уметничку вредност и примену у модној индустрији.

 

ЈАВНИ ЧАС

27.11.2015. Средња трговинско угоститељска школа “Тоза Драговић” из Крагујевца организовала је   јавни час ученицима струке конобар и угоститељски техничар. На часу услуживања наставника Адама Кочана у организацији “Асоцијације сомелијера Шумадије” одржао је јавни час са темом “Правилан сервис вина”. Гост предавач је председник СЕРСА (Удружење професионалних сомелијеа Србије) Дејан Живкоски.

 

————————————————

ЈАВНИ ЧАС НА ШУМАДИЈА САЈМУ У ОКВИРУ МАНИФЕСТАЦИЈЕ ПРВИ „КГастро фестивал“. Час одржан у петак, 01.11.2013. У првом делу ученици школе Никола Тракић (III-9) и Марта Секулић (IV-6) Испричали су основне податке о нашем граду на српском и енглеском језику. У другом делу часа професор  Л.Кљунић и наставник Стаменка Луковић презентовали су  Српска народна јела у шумадији а затим одржале радионице за посетиоце који су имали задатак да пробају традиционална јела и наведу одлике шумадијске кухиње. Јела за радионице припремили ученици кулинарски техничари а помоћ у реализацији радионица пружили ученици угоститељски техничари.  У припеми часа учествовали проф. С. Игрутиновић, Ј.Јовановић, Н.Јањић и Ј.Елез.

Након запаженог јавног часа одржаног у оквиру „КГастро фестивала“, на позив ГТО Крагујевац у оквиру манифестације Међународног сајма туризма у Крагујевцу, у просторијама Шумадија сајма 29.11.2013. одржан је још један јавни час са темом „Српска национална јела у Шумадији“. Час су припремиле проф. : Л. Кљунић, Ј.Елез и наставник куврства и практичне наставе С. Луковић. У  припремању часа помогли су ученици кулинарски техничари.Припрема за јавни час

ЧАС СОМЕЛИЈЕРСТВА

25.10.2013. Бивши ученик наше школе Душан Вранић а сада предавач предмета европска вина у Школи винарства у Филаделфији и менаџер на броду ресторану одржао је час сомелијерства-презентације вина ученицима наше школе. Час је одржан у циљу мотивације наших ученика, преношење знања, искустава и нових трендова који владају у области сомелијерства и свакако представља пример добре праксе који би требало користити кад год за то постоји прилика.Часу присуствовали локални медији.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СТАРИХ

01.10. 2013. У Школском фризерском салону ученици наше Школе,смера женски и мушки фризер,са ученицима Школе са домом за децу оштећеног слуха,израдили су свечане фризуре штићеницима Геронтолошког центра у оквиру обележавања Светског дана старих особа. Ова акција је традиционална и спроводи се већ пету годину за редом.


ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ЗДРАВЉА

08.04.2013. Поводом обележавања Светског дана здравља (7. Аарила) ученици наше школе, у сарадњи са Институтом за јавно здравље- Крагујевац, извели су низ активност у ОШ „Светозар Марковић“. Ученици: Нешић Милица, Илић Михајло и Стошић Филип ( сви су ученици I3- кулинарски техничар) одржали су радионицу ученицима другог разреда ове школе. Радионица је била посвећена личној хигијени, здравој исхрани, спорту и њиховом утицају на здравље. Затим су ученици III2-кулинарски техничар, III11-конобар и IV 3- угоститељски техничар припремили и послужили један здрав оврок у школској кухињи. Цела акција је употпуњена изложбом ликовних радова које су припремили ученици : дизајнери одеће: III10, III11.

Ученици  текстилне струке припремили изложбу радова

25.10.2012. Ученици и родитељи одељења  I7, заједно са разредним старешином Сузаном Радовић одржали су час одељењског старешине на коме су читали поезију. Овом изузетном догађају присуствовали су професори и директор Школе као и представници школске управе Р.Дамјановић и М.Тодоровић.